Čuveni kolač koji je naziv dobio po budimpeštanskoj slastičarnici “Gerbeaud Cukraszda”, koja nosi ime svog osnivača Emila Gerbeauda, majstora slastičarstva koji je prije nešto više od 150 godina u mađarski glavni grad doselio iz Ženeve.
SASTOJCI:
Kore:
1/2 margarina
2 žlice šećera
2 žumanca
300 g brašna
1/2 kvasca
4 žlice mlijeka
na vrh noža sode bikarbone
1/2 margarina
2 žlice šećera
2 žumanca
300 g brašna
1/2 kvasca
4 žlice mlijeka
na vrh noža sode bikarbone
Fil:
250 g mljevenih oraha
250 g šećera
pekmez od marelica
250 g mljevenih oraha
250 g šećera
pekmez od marelica
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
1 žlica ulja
100 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
1 žlica ulja
PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Podijeliti na tri dijela.
Orahe i šećer pomiješati.
Od jednog komada tijesta razvaljati koru, staviti je u lim za pečenje koji smo premazali s malo margarina i posuli brašnom.
Koru premazati pekmezom od marelica i posuti je mješavinom oraha i šećera.
Postupak ponoviti s preostala dva komada tijesta, s tim da se gornja kora ne premazuje, niti se na nju stavlja smjesa oraha i šećera.
Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu i peći na 160 °C 10-15 minuta.
Ohlađeni kolač preliti glazurom od čokolade koja se priprema od 100 g čokolade za kuhanje, 100 g margarina i jedne žlice ulja).
Orahe i šećer pomiješati.
Od jednog komada tijesta razvaljati koru, staviti je u lim za pečenje koji smo premazali s malo margarina i posuli brašnom.
Koru premazati pekmezom od marelica i posuti je mješavinom oraha i šećera.
Postupak ponoviti s preostala dva komada tijesta, s tim da se gornja kora ne premazuje, niti se na nju stavlja smjesa oraha i šećera.
Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu i peći na 160 °C 10-15 minuta.
Ohlađeni kolač preliti glazurom od čokolade koja se priprema od 100 g čokolade za kuhanje, 100 g margarina i jedne žlice ulja).
Primjedbe
Objavi komentar