TORTA OD NARANČE

Sastojci

Biskvit: 

3 jaja
10 dkg secera
5 dkg mljevenih badema
5 dkg mljevenih ljesnjaka
5 dkg kakaa
( napomena: ja radim sa obicnim biskvitom koji natopim sa sokom narance)

Cokoladna krema:

25 dkg cokolade u prahu
1 zlicica kakaa
5 dkg secera
2 zumanjka 
Malo soli
5 dcl vrhnja za slag ( ne biljnog)

Krema od narance:

2 jaja
2 zumanjka
15 dkg secera
3 i pol dcl svjeze iscijedenog narancinog soka
8 listova zelatine
3 dcl vrhnja za slag (ne biljnog)

Postupak
Biskvit: ljesnjake i bademe proprziti, oljustiti i samljeti. Pomjesati sa brasnom i kakaom. Zumanjke istuci sa secerom i postepeno dodavati mjesavinu brasna. Tome dodati snijeg od bjelanjaka. Ispeci biskvit ( vel 26 cm)
Cokoladna krema: secer pazljivo karamelizirati te na njega uliti 1i pol dcl vrhnja za slag, pazljivo otapati secer u vrhnju bez da kljuca. Tome vrucem dodati cokoladu, kakao, zumanjke i malo soli. Kada se krema ohladi u nju dodati izradeni slag od ostatka vrhnja. Izliti na pripremljeni biskvit u kalupu. Neka se malo ohladi i stisne prije svijetle kreme. 
Krema od narance: na pari tuci jaja, zumanjke, secer i narancin sok. Kada je se krema zgusnula skinuti sa pare i dodati joj ranije pripremljenu zelatinu. Mjesati i otopiti ju. Kada se ova krema ohladila dodati u nju tuceni slag. Preliti preko cokoladne kreme. Dobro ohladiti. Kada je ohladeno preliti sa preljevom za torte. Svijetli preljev ( drOetker) napraviti prema uputi samo sa sokom narance i dodatkom sitno naribane narance korice. 

http://sasaluketin.blogspot.ba

Primjedbe