
Sastojci
- kalup za tortu 26 cm
Za koru:
- 250 grama brašna
- 120 grama hladnog maslaca, izrezanog na kockice
- 75 grama šećera
- prstohvat soli
- 2 žličice ribane limunove korice
- 1 jaje
Za nadjev:
- 1 kg šljiva
- 240 ml soka od višnje (ja koristila Višnja Maraska sok)
- 100 grama šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 110 ml vode
Za posip:
- 120 grama rastopljenog maslaca
- 175 grama brašna
- 75 grama šećera
- prstohvat soli
- pola žličice cimeta
Priprema
Kora:
Izmiješajte rukama brašno, šećer, sol i maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu (ukoliko imate multipraktik, to napravite u njemu), dodajte jaje i koricu limuna i rukama izmijesite nekoliko puta da vam se svi sastojci povežu i smjesa je glatka. Nemojte mijesiti predugo da vam se maslac ne bi ugrijao. Formirajte tijesto u kuglu, pa stisnute lagano rukama da dobijete oblik diska. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Nadjev:
Operite, prepolovite šljive i izvadite koštice. U većem loncu zagrijte šećer i sok od višnje, dodajte šljive i pustite da se kuha 5 minuta. Puding od vanilije rastopite u vodi i dodajte šljivama. Miješajući, pustite da zakipi, i kuha oko 1 minute. Maknite s vatre i ostavite da se lagano ohladi.
Izmiješajte rukama brašno, šećer, sol i maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu (ukoliko imate multipraktik, to napravite u njemu), dodajte jaje i koricu limuna i rukama izmijesite nekoliko puta da vam se svi sastojci povežu i smjesa je glatka. Nemojte mijesiti predugo da vam se maslac ne bi ugrijao. Formirajte tijesto u kuglu, pa stisnute lagano rukama da dobijete oblik diska. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Nadjev:
Operite, prepolovite šljive i izvadite koštice. U većem loncu zagrijte šećer i sok od višnje, dodajte šljive i pustite da se kuha 5 minuta. Puding od vanilije rastopite u vodi i dodajte šljivama. Miješajući, pustite da zakipi, i kuha oko 1 minute. Maknite s vatre i ostavite da se lagano ohladi.
Posip:
Rastopite maslac i ostavite da se malo ohladi. Pomiješajte s preostalim sastojcima i protrljajte prstima da dobijete mrvice. Stavite u hladnjak/zamrzivač.
Zagrijte pećnicu na 175 °C . Namastite kalup za tortu veličine 26 cm.
Razvaljajte tijesto na pobrašnjeloj radnoj površini i pomoću valjka prenesite u pripremljeni kalup. Utisnite tijesto u dno kalupa i uz stranice.
Rasporedite nadjev od šljiva po dnu i posipajte mrvičastom smjesom. Pecite 75 – 90 minuta, ovisno o vašoj pećnici. Započnite provjeru nakon 1 sata. Mrvice moraju biti zlatno smeđe boje.
Rastopite maslac i ostavite da se malo ohladi. Pomiješajte s preostalim sastojcima i protrljajte prstima da dobijete mrvice. Stavite u hladnjak/zamrzivač.
Zagrijte pećnicu na 175 °C . Namastite kalup za tortu veličine 26 cm.
Razvaljajte tijesto na pobrašnjeloj radnoj površini i pomoću valjka prenesite u pripremljeni kalup. Utisnite tijesto u dno kalupa i uz stranice.
Rasporedite nadjev od šljiva po dnu i posipajte mrvičastom smjesom. Pecite 75 – 90 minuta, ovisno o vašoj pećnici. Započnite provjeru nakon 1 sata. Mrvice moraju biti zlatno smeđe boje.
Blidinje.NET/slatkisvijet.com
Primjedbe
Objavi komentar