SIROVI CHEESECAKE SA MALINAMA

Sastojci

za podlogu
  • 200g badema
  • 160g svježih urmi (urme, datulje, datule)
  • veći prstohvat soli
za fil
  • 300g indijskih oraha potopljenih u vodi najmanje 5 sati
  • sok od 2-3 limuna (oko 80ml)
  • šipka vanile ili 1.5 kašičica ekstrakta
  • 100ml istopljenog kokosovog ulja (oko 80g)
  • 90ml meda (oko 120g) ili agavinog sirupa (za vegan verziju)
  • 150-170g malina (svježe ili mrznute)

Postupak

Podloga
  1. Urme potopite u vodu i ostavite ih 10-ak minuta da omekšaju. Obično koristim svježe, ali možete ih zamijeniti i sušenim urmama. Vodite računa da budu bez dodatnog šećera. Isperite ih, sklonite kožicu i sjemenku.
  2. Kalup sa pomjerljivim obodom prečnika 22cm obložite providnom folijom. Potrudite se da bude što manje nagužvana, kako bi na kraju kolač finije izgledao.
  3. U sjeckalicu, multipraktik ili nešto slično, ubacite bademe (neoljuštene ili oljuštene), urme i prstohvat soli. Miksajte do željene teksture - potrebno je da se sastojci sjedine, ali ne mora se pretvoriti u pastu - mnogo je zanimljivije ako ostanu krupni komadići badema. Ako od djelića smjese možete napraviti lopticu, podloga je gotova. U suprotnom, dodajte kašičicu vode ili kokosovog ulja i ponovo na kratko izmiksajte.
  4. Izručite smjesu u kalup i dobro je utapkajte i poravnajte. Ostavite sa strane dok ne pripremite fil.
Fil
  1. Procijedite indijske orahe koji su stajali potopljeni u vodi najmanje pet sati (još bolje preko noći), isperite ih i dobro ocijedite - malo utapkajte papirnim ubrusom višak vode.
  2. U šerpici spojite kokosovo ulje i med, zagrijavajte na najslabijoj vatri samo dok ne postanu tečni, a zatim ih malo umutite dok se spoje. Šipku vanile prepolovite uzdužno i tupom stranom noža sklonite sjemenke koje ćete ubaciti u fil. Umjesto njih, možete koristiti ekstrakt ili vanilu u prahu.
  3. U čist multipraktik ili sjeckalicu, ubacite sve sastojke za fil osim malina. Potrebno je sve blendirati dok ne dobijete svilenkast i gladak fil. Međutim, za to će vam biti potrebna neka prilično jaka mašina (da bi sve bilo savršeno kao na blogu sa kojeg sam prilagodila recept), ali u suprotnom, fil će biti malčice zrnast i ne tako gladak - poput mog, što možete zapaziti na fotkama. U principu, kad se kolač fino ohladi, zaista bude odličan i ni najmanje ne smeta takva tekstura, ali moram da vas upozorim. :) Dakle, u mom multipraktiku (koji bez problema napravi puter od orašastih plodova, ali je sasvim običan), bilo je potrebno nekih 10-ak minuta blendiranja uz pauze i najjačom snagom. Možda bi bilo bolje ako prvo izmiksate orahe dok ih ne pretvorite u pastu, a zatim dodate ostale sastojke - to nisam probala, tako da nisam sigurna kako bi tačno proces izgledao.
  4. Odvojite oko dvije trećine (ili nešto više od polovine) smjese, prespite preko podloge i poravnajte.
  5. Filu koji je ostao u mašini dodajte maline i izmiksajte dok se sve ne oboji ravnomjerno. Prespite preko bijelog fila, poravnajte ili napravite neka brdašca kašikom i stavite u zamrzivač.
  6. Kolač ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata prije služenja, a ono što ostane (ako ostane :)) možete čuvati u frižidru ili u zamrzivaču i vaditi po potrebi. Uzgred, fantastičan je kad je hladan, onako kad tek prestane da bude zaleđen! Možete poslužiti uz svježe voće po želji, ali sam kolač je prepun ukusa, tako da mislim da nije potrebno.

Napomene

  • Za podlogu možete koristiti orašaste plodove po želji - bademi, lješnici, orasi, pistaći...
  • Nemojte zaboraviti da indijske orahe ostavite u vodi preko noći ili najmanje pet sati ranije. Oni su ti koji daju kremastu teksturu i zajedno sa limunovim sokom, zamjenjuju sir u pravom cheesecake-u. Uz to, u ovom obliku su zdraviji i čak se preporučuje da uvijek potapamo orašaste plodove prije korišćenja, jer se time "aktiviraju" hranljivi sastojci iz njih - vitamini i minerali.
  • Ukoliko koristite mrznute maline, otopite ih u potpunosti i dobro ocijedite višak tečnosti. Najbolje ih je izvući noć ranije i staviti u frižider u nekoj cjediljci da se otope i otkapaju sok. Ako je voće dosta kiselo, ili ako prosto volite slađe kolače, onda povećajte količinu meda ili agavinog sirupa za 20-30ml.
  • Maline možete zamijeniti drugim voćem, kao što su jagode ili borovnice. Moram reći da je dio sa malinama fantastičan, kiselkastiji i veoma osvježavajuć, tako da bi, što se mene tiče, čitav fil mogao biti sa njima. Naravno, htjela sam da moj "cheesecake" bude dekorativniji i klasičniji, ali meni se jako dopada ta voćna varijanta.

Primjedbe