POSNA ROZEN TORTA SA MAKOM

Sastojci za tortu :
– 1 pakovanje gotovih kora za rozen tortu
– 6 dl vode
– 600 gr šećera
– 600 gr mlevenog maka
– 250 gr margarina
– 2 kašike džema od kajsije
– 2 vanil šećera
– 150 gr sojinog mleka u prahu
Sastojci za glazuru:
–  100 gr  crne posne čokolade za kuvanje 
–  50 gr margarina
–  100 gr šećera
  • Vodu ( 3 dl )  i šećer stavite da se kuvaju.U posebnoj činiji razmutite 2 dl vode sa 150 gr sojinog mleka u prahu.Kad voda provri, polako dodajte razmućenu vodu i sojino mleko u prahu.Pustite da provri kao kad kuvate obično mleko .
  • Smanjite temperaturu ringle i dodajte mleveni mak. Kuvajte 2-3 minuta pa sklonite sa ringle i dodajte margarin isečen na kockice.Polako mešajte da se margarin ravnomerno otopi i sjedini sa makom. Dodajte i 2 kašike džema od kajsije i sjedinite.
  • Toplim filom premazujte kore. Na svaku koru stavite 4-5 kašika fila. Poslednju koru ne premazujte. Kad završite filovanje tortu odozgo pritisnite težim predmetom i ostavite da se skroz ohladi (najbolje preko noći).
  • Sutradan tortu prelijte glazurom pripremljenom na sledići način :
    – 100 gr crne ili bele posne  čokolade
    – 50 g magarina
    – 100 gr šećera
    • Stavite  čokoladu sa margarinom da se otopi na tihoj vatri pa dodajte šećer. Kad se šećer otopi i masa izjednači, sklonite sa ringle i sačekajte minut-dva da se malo prohladi pa  prelijte preko torte, ravnomerno rasporedite čokoladnu glazuru i ostavite da se stegne. 
    Prijatno!

Primjedbe