LAGANA KREMPITA

lagana,prava domaća,s biskvitom i puding-kremom…još jedan starinski recept,jako popularan u 80-im. godinama…dobro ohlađena krempita,daje puni užitak,što dulje stoji sve je bolja,jer biskvitne korice se fino navlaže od puding-kreme i kolač je jako sočan i mekan;))

Sastojci 10 osoba
sastojci za laganu krempitu
8 svježih i domaćih žutanjaka
8 bjelanjaka,čvrsti snijeg
8 žlica kristal šećera
2 vrećice vanilin šećera
8 žlica glatkog brašna
1/2 vrećice Praška za pecivo Docela
nadjev-puding krema
500ml. mlijeka
500ml. vode
20 velikih žlica kristal šećera
2 vrećice vanilin šećera
3/120g. vrećice pudinga,okusa tofi-karamela
veličina pleha za kolače 40×40 cm.
Priprema
1.
prije pisanja recepta moram napomenuti,da jaja, moraju biti svježa i domaća,to je tajna uspjeha i biskvitnih korica i kreme
odvojite bjelanjke od žutanjaka,pa bjelanjke s dodatkom malo soli istucite u čvrsti snijeg i ostavite u frižider do upotrebe.žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom miksajte da postanu pjenasta,brašno pomiješajte s praškom za pecivo i lagano,ručno,dodajte u smjesu od žutanjaka.
pleh za pečenje,obložite papirom za pečenje i ulijte pripremljeni žuti biskvit.
2.
pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva,20-ak minuta.pečenu koru biskvita ohladite.
3.
ohlađeni biskvit prerežite na pola da dobijete dvije kore.
pripremite puding kremu,pudinge skuhajte u mješavini vode i mlijeka s dodatkom šećera i vanilin šećera i u vruću kremu,ručno umiješajte hladne, čvrsto tučene bjelanjke-sve spojite da dobijete finu i kompaktnu kremu.
4.
slaganje krempite,prvo ide biskvitna kora-cijeli nadjev-pa druga biskvitna kora,po vrhu dobro pospite s prah-šećerom,zamirisanim s jednom vrećicom vanilin šećera.
5.
kolač dobro ohladite i najbolji je kad odstoji,drugi dan.
Posluživanje
u originalnom receptu se krema radi s pudingom okusa vanilije,ja sam ga zamijenila sa tofi-karamel okusom,a vi po želji i ukusu…uživajte,prije posluživanja,dobro rashladite,i može dugo da krempita ostane svježa,jer od puding kreme biskvitne korice se navlaže i budu sočne i mekane;)
coolinarka

Primjedbe