ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM

Sastojci

za biskvitni dio
  • 150g putera
  • 3 jaja
  • 170g šećera (bijeli ili sitni svijetlo smeđi)
  • kašičica ekstrakta vanile/vanile u prahu
  • 125g brašna
  • 55g kakao praha
  • prstohvat soli
za preliv
  • 60g putera
  • 100g šećera
  • 150ml slatke pavlake
  • 100g kokosa (sitno narendan, poznat i kao "kokosovo brašno")*

Postupak

Biskvit
  1. Zagrijte rernu na 200°C. Lagano premažite puterom, a zatim obložite papirom pleh veličine 20x30cm.
  2. Istopite puter i ostavite da se malo prohladi. Prosijte zajedno brašno, kakao prah i so.
  3. U većoj činiji, ručnom mutilicom umutite jaja i šećer. Dodajte vanilu i istopljen puter. Dobro umiješajte. Dodajte suve sastojke i laganim pokretima umutite samo dok se svi sastojci sjedine.
  4. Dobijenu smjesu prespite u pleh i poravnajte kašikom. Ubacite u zagrijanu rernu i pecite 10-ak minuta na 200°C ili na 180°C ako koristite ventilator. Ne brinite zbog kratkog vremena pečenja - podloga je tanka, a i nastaviće da se peče sa prelivom.
Preliv
  1. Stavite puter, šećer i pavlaku da se zagriju dok se šećer i puter ne istope i tečnost bude blizu ključanja. U tom trenutku dodajte kokos i izmiješajte da dobijete gustu smjesu.
  2. Ravnomjerno rasporedite nadjev preko pečenog biskvita i vratite u pećnicu na još 10-ak minuta, ili dok površina ne dobije zlatno-žutu boju. Po boji i mirisu ćete znati da je kolač gotov, a preliv će i dalje biti mekan na dodir.
  3. Ostavite da se ohladi, a zatim izvucite iz pleha zajedno sa papirom, narežite na komadiće željene veličine i poslužite. Čuvajte u metalnoj kutiji na sobnoj temperaturi i po onome kakva su moja iskustva, kolač će ostati svjež i u skoro nepromjenjenom stanju četiri dana.

Napomene

  • Puter i jaja je najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi makar pola sata prije pripreme poslastice. Ovo važi za najveći broj kolača, osim za one od prhkog tijesta, kad je važno da sastojci budu što hladniji.
  • Prema originalnoj verziji ovog recepta, potrebno bi staviti 180g kokosa. Po mom iskustvu, sa mojim namirnicama i u mojim uslovima, ovo je bila prava mjera. Takav nadjev je zapečen odozgo, suvkast na dodir, ali sočan dok se jede, i ne mrvi se pri rezanju. Međutim, nekoliko čitalaca koji su isprobali ovaj recept (pročitajte više u komentarima) su dobili nezadovoljavajući rezultat - suv nadjev koji se rasipa i po nekim fotografijama koje sam dobila, značajno deblji od mog i veoma sipkav. To znači da je količina kokosa prevelika u odnosu na količinu tečnosti. Moj zaključak je da se namirnice dosta razlikuju od zemlje do zemlje, i čini mi se da je kod nas sam kokos suvlji i manje mastan. Najsigurnija verzija je da smanjimo kokos u receptu na 100g, jer čak i u slučaju da ne bude dovoljno, višak tečnosti će ispariti i preliv će se fino zapeći i biti karamelastog ukusa.

Primjedbe