ČOKOLADNE PLOČICE SA SUHIM GROŽĐEM I ROGAČEM

Sastojci

  • 175g grožđica (suvog grožđa)
  • 100g ovsenih pahuljica
  • 50g suncokretovih sjemenki
  • 50g krupno nasjeckanih badema ili lješnika
  • 20g lanenih sjemenki (proizvoljno)
  • 30g kakao praha
  • 20g mljevenog rogača
  • 30g istopljenog ili omekšalog kokosovog ulja
  • prstohvat morske soli
  • začini po želji (kardamom, cimet, kora narandže)
  • kašika-dvije vode, po potrebi

Postupak

  1. Grožđice prelijte vodom i ostavite da se opuste i postanu sočnije. Na krupno nasjeckajte orašaste plodove, a suncokretove sjemenke blago istostirajte na suvom tiganju, na srednjoj vatri. Ovo nije neophodan korak, ali prijatno pojačava ukus sjemenki.
  2. U multipraktik ili neku sjeckalicu ubacite procijeđeno suvo grožđe, ovsene pahuljice, lanene i suncokretove sjemenke, rogač i kakao prah, prstohvat soli (ja stavim malo veći :)), kokosovo ulje i po želji, malo cimeta i kardamoma ili narendanu koru jedne narandže. Blendirajte dok se sve ne spoji i postane dovoljno ljepljivo da biste mogli praviti bombice. Po potrebi, dodajte kašiku vode i nastavite sa miksanjem.
  3. Takvoj smjesi dodajte krupno nasjeckane orašaste plodove i izmiješajte - to možete uraditi ručno ili na kratko u sjeckalici.
  4. Kalup obložite providnom folijom i ravnomjerno utisnite smjesu. Koristila sam duguljasti metalni poklopac (11x33cm), visok neško oko 1cm, ali koristite ono što imate. Preklopite folijom i ostavite u frižideru na dva-tri sata da očvrsne toliko da biste mogli isjeći preciznije pločice ili štanglice. Ukoliko vam se žuri ili vam je dosadno da to radite, od smjese možete napraviti bombice (navlažite malo ruke), po želji ih posuti kakao prahom, mljevenim bademima ili lješnicima i ostaviti da se ohlade i malo očvrsnu.
  5. Pločice posložite u kutiju sa poklopcem i čuvajte u frižideru i do deset dana. Savršena su zdrava užina ili poslastica za imati u torbi! Tako makar ja! :)

Napomene

  • Varijacije na temu: izaberite orašaste plodove koje volite i koje imate; ovsene pahuljice po želji možete sasvim izostaviti i zamijeniti ih dodatnim orašastim plodovima i sjemenkama - pravila sam sa indijskim orasima i bile su odlične, iako dosta jačeg ukusa od ovih sa pahuljicama; izostavite rogač ako vam ne prija, a ukoliko želite da pločice budu čokoladnije, dodajte još malo kakao praha i nekoliko urmi ili kašiku-dvije meda (naravno, možete dodati i malo nasjeckane gorke čokolade); za ne-vegan varijatnu, kokosovo ulje možete zamijeniti puterom; začini se mogu izostaviti, po želji - moj favorit je malo više cimeta i malo manje kardamoma, ali narandža i čokolada se mnogo vole, tako da...
  • Suncokretove sjemenke će dobiti intenzivniji i nekako više orašast ukus ako ih na kratko prepečete, dok ne dobiju boju. Ukoliko koristite bademe, njih ne morate tostirati, ali za lješnike je to kod mene obavezno.
  • Za bezglutensku verziju, obratite pažnju da na pakovanju ovsenih pahuljica bude naznačeno da ne sadrže gluten.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 394kcal
  • proteini: 11g
  • ukupno masti: 20g
  • ukupno ugljenih hidrata: 53g

    po pločici (oko 45g)
  • energetska vrijednost: 181kcal
  • proteini: 5g
  • ukupno masti: 9g
  • ukupno ugljenih hidrata: 24g

Primjedbe