ČOKOLADNA PITA S KRUŠKAMA

SASTOJCI ZA PRHKO TIJESTO ZA NADJEV
 200 g brašna 
2 žlice šećera 
prstohvat soli 
1 jaje 
100 g hladnog maslaca 
4 kruške (npr. viljamovke) 
3 žlice šećera 
prstohvat mljevenog cimeta 
300 g čokolade za kuhanje 
2 žlice milerama 
1 žlica jako zaslađene kuhane crne kave 
50 g omekšalog maslaca 
50 g slatkog vrhnja 
2 žlice sjeckanih badema 
1 žlica šećera u prahu

PRIPREMA



























  1. Istresite brašno na stol u obliku hrpice, pomiješajte ga sa šećerom i solju te u sredini napravite jamicu.Po rubovima brašna rasporedite hladni maslac narezan na kockice, u sredinu stavite razmućeno jaje i 3 žlice mlake vode pa sve dobro nasjeckajte velikim nožem da se sastojci povežu.
  2. Nastavite mijesiti rukama dok ne dobijete jednolično tijesto, oblikujte ga u kuglu, omotajte u prozirnu foliju te ostavite 30 min u hladnjaku.
  3. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj plohi pa njime obložite namašćeni duguljasti kalup (11 x 35 cm).
  4. Na tijesto položite komad papira za pečenje i suhi grah te ga pecite otprilike 20 min. Kad bude gotov, uklonite papir i grah, a podlogu ostavite da se ohladi.
  5. Kruške ogulite, narežite ih na ploške i očistite od koštica. Propirjajte ih 8-10 min u 150 ml vode sa 2 žlice šećera i cimetom da omekšaju, a potom ih ocijedite.
  6. Nasjeckanu čokoladu otopite na pari. Izmiješajte mileram i kavu, umiješajte ih u otopljenu čokoladu, a nakon toga malo-pomalo umiješajte omekšali maslac.
  7. Stucite slatko vrhnje s ostatkom šećera pa ga zajedno s bademima primiješajte u čokoladnu kremu.
  8. Kremu od čokolade razmažite u jednoličnom sloju po prhkom tijestu, gore posložite ocijeđene kruške te ostavite kolač da se dobro ohladi.
  9. Pitu izrežite na 8 komada, pospite šećerom u prahu i, po želji, ukrasite čokoladnim zrncima kave.
  10. http://kuhaj.story.hr

Primjedbe