BEČKA SAHER TORTA

Potrebni sastojci:

  • 140 grama omekšalog maslaca,
  • 110 grama šećera u prahu,
  • Pola štapa vanile,
  • Šest žumanaca,
  • Šest belanaca,
  • 130 grama čokolade za kuvanje,
  • 110 grama kristal šećera,
  • 140 grama mekog brašna,
  • 200 grama džema od kajsija

  • Materijal za glazuru:75 ml slatke pavlake, 20 grama maslaca, 100 grama kvalitetne tamne čokolade, 50 grama šećera, 50 ml vode,  kašika milerama, slatka pavlaka.
    • Penasto umutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu i sitno izrendanom vanilom. Postepeno dodavati žumanca dok se ne napravi fini krem. Čokoladu otopiti na pari I dodati u napravljeni krem.
    • U drugoj posudi umutiti belanca sa kristal šećerom, zatim toj smesi dodati meko brašno i na kraju sjediniti sa kremom od žumanaca I čokolade.
    • Pleh za pečenje trebalo bi da ima prečnik od oko 25 santimetara. Obložiti ga papirom, premazati maslacem I posuti lagano malo brašna.
    • Peći na 160° C oko 55 minuta. Prvih desetak minuta pečenja, rernu držite blago otvorenom.
    • Kad se kora ispeče,  hladiti je dvadesetak minuta, a onda je isecite na dva dela, oštrim nožem i pažljivo!
    • Džem od kajsije malo zagrejati. Džemom onda premažite obe polovine kore i sjedinite ih odnosno zalepite ih. Džemom premazati tortu i okolo. Ostaviti da malo odstoji.
    • Glazuru napravite tako što ćete slatku pavlaku kuvati na laganoj vatri sa maslacem i čokoladom, koju ste pre toga iseckali na sitne komade.
    • Takodje, vodu i šećer isto kuvajte dok se šećer ne otopi, dodajte mileram I sve dodajte u čokoladnu kremu.
    • Kad se ohladi, glazuru odjednom brzo prelijte preko torte i premazati je sa što manje poteza, kako bi površina ostala glatka.
    • Torta je gotova nakon nekoliko sati kada se glazura potpuno učvrsti.
    Prijatno!

Primjedbe