ČUPAVCI S BIJELOM ČOKOLADOM I MANGOM

Inspiracija za nove kolače je svugdje oko nas. Kod mene kao inspiracija posluži godišnje doba, sezonsko voće, slika ili članak u časopisu ili na internetu, ali i kolač koji negdje probam i totalno me obori s nogu.

Za ovaj kolač inspiracija je došla nakon što sam probala jednog totalno egzotičnog čupavca u restoranu. I baš je ostavio trag na meni, odnosno da budem iskrena, ostavio me bez teksta. Ovo je naša varijanta od sastojaka koje smo imale doma. Naravno da je i kćer imala tu svoje prste, jer da nije, ne bi kolač ispao ovako dobar. Priznajem. Naša varijanta je s kokosom i bijelom čokoladom, mangom i malo ruma. Jer svi znamo da se kokos i rum vole, zar ne?


Biskvit

  • 2 jaja
  • 100 ml šećera
  • 200 ml brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 50 ml ulja
  • 50 ml vode
  • prstohvat soli

Ganache od bijele čokolade i kokosa

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 3 žlice kokosa
  • 200 g bijele čokolade
Gel od manga
  • 1 svježi mango (dobit će te cca 200 ml pirea)
  • ½ vrećice želatine
  • sok od ½ limuna

Umak za umakanje biskvita
  • 70 ml mlijeka
  • 15 g maslaca
  • 75 g bijele čokolade
  • 1-2 žlice ruma
  • 30 g kokosa

Za dekoraciju
  • listići kokosa
  • svježi listići mente
  • kockice svježeg manga
Priprema

Žutanjke pjenasto miksati sa šećerom, dodati ulje i vodu, te prosijano brašno i prašak za pecivo i miksati u smjesu bez grudica. Bjelanjke miksati s prstohvatom soli u snijeg, te ih lagano umiješati u prvu smjesu.

Biskvitnu smjesu izliti u kalup na papir za pečenje i peći cca 20 minuta na 175°C
Mi smo koristile kalup 18x32 cm.

Za ganache zagrijati vrhnje za šlag, te u njega staviti kokos, pustiti da se smjesa ohladi. Ohlađenu smjesu procijediti. Bijelu čokoladu izlomiti ili narezati na sitno te je preliti vrhnjem koje smo ponovno zagrijali. Miješati kako bi se sva čokolada otopila. Kremu staviti u hladnjak da se ohladi i stegne.

Za gel od manga potreban nam je jedan svježi mango. Potrebno ga je oguliti, odstraniti košticu, narezati, smiksati u blenderu te propasirati kako ne bi bilo grudica.

U dobiveni pire umiješati pola vrećice želatine u prahu koju smo pripremili po uputama s vrećice (u 2,5 žlice vode rastopiti 5 g želatine, pustiti da smjesa nabubri te je ponovno rastopiti na laganoj vatri pazeći da ne zakipi) i sok od pola limuna.

Na kraju je još potrebno napraviti smjesu u koju ćemo umakati biskvit. U zagrijano mlijeko dodamo maslac i bijelu čokoladu. Potrebno je miješati kako bi se čokolada otopila. U to dodati rum.
Ohlađeni biskvit rezati na željeni oblik, bočne stranice umakati u smjesu mlijeka, čokolade, maslaca i ruma, te u kokos.

Biskvite smo još prerezali na pola te ih punili kremom od kokosa i bijele čokolade i gelom od manga. Kremu i gel smo stavili i na vrh te ukrasiti kokosom, mentom i svježim mangom.

Primjedbe