Potrebno je
ZA KORU 3 jajeta, 100 g šećera u prahu, prstohvat soli, 100 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo ZA FIL 370 g višanja iz kompota, 170 g kandiranih trešanja, 10 listova želatina, sok i rendana kora jednog limuna, 60 ml likera od višanja, 125 g šećera ZA KREM 200 ml jogurta, 80 g šećera, 1 vanilin šećer, 3 listića želatina, 2 kašike šeri brendija, 300 ml slatke pavlake, 80 g rendane tamne čokolade za dekoraciju
Priprema
Umutite žumanca sa 60 grama šećera u prahu. Posebno ulupajte belanca s preostalim šećerom, pa ih pažljivo pomešajte sa žumancima, a zatim i sa brašnom pomešanim sa praškom za pecivo. Testo izlijte u okrugli pleh prečnika 24 cm obložen pek-papirom i pecite na 180 stepeni pola sata. Koru izvadite iz pleha i sklonite da se hladi, pa je presecite na dva dela. Za fil ocedite višnje iz soka kompota i ispasirajte ih. Želatin razmekšajte u hladnoj vodi, pa ga rastopite u zagrejanom soku od limuna. Potom to prespite u višnje, promešajte i sklonite da se stegne bar na deset minuta.
U pleh stavite jednu koru, premažite je stegnutim višnjama, stavite preko drugu koru i stavite tortu u frižider da se hladi bar tri sata.
Za krem umutite jogurt sa šećerom i vanilin šećerom. Želatin rastvorite u zagrejanom šeri brendiju, pa ga umešajte u krem. Umutite slatku pavlaku, pomešajte sa kremom, premažite tortu i ukrasite je rendanom čokoladom.
(Blic Žena)
ZA KORU 3 jajeta, 100 g šećera u prahu, prstohvat soli, 100 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo ZA FIL 370 g višanja iz kompota, 170 g kandiranih trešanja, 10 listova želatina, sok i rendana kora jednog limuna, 60 ml likera od višanja, 125 g šećera ZA KREM 200 ml jogurta, 80 g šećera, 1 vanilin šećer, 3 listića želatina, 2 kašike šeri brendija, 300 ml slatke pavlake, 80 g rendane tamne čokolade za dekoraciju
Priprema
Umutite žumanca sa 60 grama šećera u prahu. Posebno ulupajte belanca s preostalim šećerom, pa ih pažljivo pomešajte sa žumancima, a zatim i sa brašnom pomešanim sa praškom za pecivo. Testo izlijte u okrugli pleh prečnika 24 cm obložen pek-papirom i pecite na 180 stepeni pola sata. Koru izvadite iz pleha i sklonite da se hladi, pa je presecite na dva dela. Za fil ocedite višnje iz soka kompota i ispasirajte ih. Želatin razmekšajte u hladnoj vodi, pa ga rastopite u zagrejanom soku od limuna. Potom to prespite u višnje, promešajte i sklonite da se stegne bar na deset minuta.
U pleh stavite jednu koru, premažite je stegnutim višnjama, stavite preko drugu koru i stavite tortu u frižider da se hladi bar tri sata.
Za krem umutite jogurt sa šećerom i vanilin šećerom. Želatin rastvorite u zagrejanom šeri brendiju, pa ga umešajte u krem. Umutite slatku pavlaku, pomešajte sa kremom, premažite tortu i ukrasite je rendanom čokoladom.
(Blic Žena)
Primjedbe
Objavi komentar