Sastojci: 2 litre i 250 ml mleka 750 gr šećera 2 kašikice vanile 150 - 200 gr oraha * malo limunovog soka Pola pakovanja oblatni * 1 margarin (Ako se odlučite za verziju sa margarinom, onda ćete imati dovoljno fila za celo pakovanje oblatni.) Toplo vam preporučujem da fil za oblatne kuvate u što većoj šerpi, kako bi mleko što pre isparilo, a vi što pre mogli da uživate u neverovatnom ukusu.
• Za početak sipajte svega 1 litru mleka u šerpu i zabeležite sebi na varjači koliko ima mleka u šerpi. • Staviteo mleko da provri. Kada krene da vri, polako mu dadajte ostatak mleka. • Na taj način će pre postići temperaturu nego da čekate 2 litre hladnog mleka da provri, stoga ćete morati manje da stojite i mešate. • Kada je konačno sve provrilo, smanjite temperaturu na srednju vatru i mešajte često, pazite da ne zagori. • Potrebno je da mleko uvri do linije koju ste obeležili na varjači. • Kada ponovo ostane svega 1l mleka, dodajete šećer. • Sada je jako važno da mešate konstantno, da se ne bi uhvatilo, jer puno lakše zagori nego samo mleko. • Kada krem postigne takvu gustinu da varjača ostavlja trag za sobom, onda dodajte aromu vanile i seckane orahe (i malo limunovog soka ako želite). • Ako želite sada je vreme da dodate margarin, brzo će se rastopiti i pomešati sa filom. • Oblatne punite dok je fil još vruć. Kako se bude stezao, biće sve teže da se razmazuje. • Napunjene oblatne prekrijte sa čistom kuhinjskom krpom i stavite odgore nešto teško, kako bi se listovi dobro prilepili. • Ja volim da ih isečem dijagonalno, a sečem ih u širinu 2 kockice, a u dužinu 5. • Najbolje je da odstoji preko noći, kako bi se ukusi potpuno sjedinili. • Oblatne će ostati hrskave.
Primjedbe
Objavi komentar