EXTRA ČOKOLADNA TORTA













Podloga sa keksima:

                                   110 g mljevenih Digestive keksa
                                   55 g maslaca
                                   2 žlice smeđeg šećera


Čokoladni nadjev:

                                   2 jaja
                                   95 grama brašna (pola oštro, pola glatko)
                                   1/2 žličice sode bikarbone
                                   1/2 žličice praška za pecivo
                                   175 ml kipuće vode
                                   30 g gorkog kakaa
                                   1 žličica jake kave
                                   60 g mliječne čokolade
                                   55 g maslaca
                                   95 g smeđeg šećera
                                   60 ml slatkog vrhnja
                                   1 žličica ekstrakta vanilije
                                    prstohvat soli


Čokoladni preljev:

                                    90 g mliječne čokolade
                                    90 ml slatkog vrhnja


Puslice:

                                    2 bjelanjka
                                    prstohvat soli
                                    70 g šećera
                                    1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak:

Kalup promjera 19cm obložite papirom za pečenje, a od navedenih sastojaka za podlogu sa keksima napravite jednoličnu smjesu (isto kao za cheesecake). Dobivenu smjesnu istapkajte prstima po kalupu i ostavite u hladnjaku da se stiane dok pripremate nadjev sa čokoladom. Pećnicu zagrijte na 180°C. Jaja odvojite na bjelanjke i žumanjke. Žumanjke zajedno sa šećerom i ekstraktom vanilije izmiksajte pjenasto, a bjelanjke zajedno sa prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Maslac, čokoladu i vodu otopite na pari i dodajte smjesi žumanjaka i šećera. Postepeno smjesi dodavajte suhe sastojke: brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kakao. Lagano miksajte dok se sve ne sjedini. Dodajte žličicu jake kave, a slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag i, zajedno sa snijegom od bjelanjaka, umješajte u smjesu. Izlijte po podlozi sa keksima i stavite peći 50-60 minuta. Nakon što se torta ispekla, slatko vrhnje zagrijte do vrenja, prelijte preko čokolade i napravite čokoladni preljev. Prelijte preko torte i stavite na hlađenje. Za to vrijeme napravite puslice. Bjelanjke sa prstohvatom soli istucite u snijeg od bjelanjaka. Postepeno dodavajte šećer i na kraju, etstrakt vanilije. Miksajte sve dok se šećer ne otopi. Šlastičarskom špricom napravite puslice i pecite 1h na 120°C. Ukrasite tortu puslicama po želji. Dobar tek!

Primjedbe