ROMANOVE KINDER ŠNITE

Sastojci
Za biskvit
100 gr maslaca
250 gr bijelog kristal šećera
2 jajeta
50 gr kakao
50 ml mlijeka
5 gr soli
230 ml mlaćenice
2 vanilin šećera
300 gr brašna
7 gr praška za pecivo
15 ml bijelog sirćeta za salatu
za fil
50 gr brašna
300 ml mlijeka
150 gr kristal šećera

2 vanilin šećera
30 gr šećera u prahu
220 gr maslaca
100 ml javorovog sirupa

Priprema
Već dugo želim po drugi put napraviti red velvet cake (ima preko 20 godina od prvog puta..), a sin jedinac je poželio kinder šnite. Spojila sam naše dvije želje preuredivši recept za velevet cake u recept za kinder šnite. Rezultat: neočekivano dobro!

Za biskvit mikserom mutiti šećer i maslac sobne temperature, zatim dodati jedno po jedno jaje.

Pomješati mlako mlijeko i kakao u pastu bez grudvica i dodati u smjesu.

Dodati so u mlaćenicu u jednu posudu, a u drugoj izvagati brašno. Naizmjenično dodavati brašno i mlaćenicu mješajući mikserom na najsporijoj brzini. Pomješati prašak za pecivo i sirće (Zabavno se zapjeni. Zašto se ovo stavlja, ne pitajte me, tako svi rade za red velvet cake, pa sam i ja ovdje napravila.) Ručno umješati u masu za biskvit.

Tijesto rasporediti po velikom plehu koji ste obložili papirom za pečenje. Peći 30 minuta na 175 C. Ohladiti na rešetki. Prerezati na tri jednake trake. Papir vrlo lako spada i kad se ohladi.

Za fil, dio mlijeka pomješati sa brašnom i vanilin šećerima. Napraviti glatku smjestu, nešto gušću od one za palačinke.

Ostatak mlijeka kuhati na laganoj vatri sa šećerom. Umiješati brašno i ukuhati dok ne bude gusto kao puding. Ohladiti.

Maslac umutiti sa prah šećerom i dodavati postepeno kuhanu smjesu.

Filovati tako što na svaku koru namažete sa malo meda ili javorog sirupa, pa onda fil. Ako se odlučite za med, mislim da treba stavljati manje kako ne bi preovladao ukus meda. Fila ima dovoljno za premazati kolač i okolo. Ukrasiti u skladu sa trenutnim raspoloženjem

 (coolinarika.com)


http://domacireceptiza10.weebly.com

Primjedbe