DIVIT BAKLAVA SA PISTACIMA

Sastojci

250 g jufke za baklavu

250 g mljevenih pistaca

100 g putera

malo ulja

300 g secera

voda za agdu

jedan red otopljene cokolade

Priprema

Secer istresemo u malu serpu i sipamo vode za dva prsta iznad ruba secera.
Kuhamo na najjacoj vatri 15 minuta.

Otopimo puter sa malo ulja.

Rasirimo kore i izrezemo na 4 dijela.

Uzimamo dva lista s tim sto jedan premazemo cijeli sa puterom te stavimo drugi na njega kojeg premazemo 1/3, na ostatak stavimo mljevene pistace.

Urolamo pomocu tanjeg drvenog stapa.

Naboramo baklavu tako sto krajeve povucemo prema sredini da se napravi ” harmonika” .

Stavimo u pleh i nastavimo redati dok ne utrosimo sastojke.

Pecemo deset minuta na 170 stepeni, zatim smanjimo na 140 i pecemo jos dvadeset minuta.

Zalijemo vrucu baklavu sa toplom agdom.

Kad se baklava ohladi ukrasimo pistacima i cokoladom.

(http://www.coolinarika.com/)



http://domacirecepticomza10.weebly

Primjedbe