Sastojci za fil:
- 150 g brusnica
- 150 ml soka od brusnice
- 30 g šećera
- 1 pakovanje crvenog preljeva
Sastojci za kremu:
- 500 ml slatkog vrhnja (pavlake)
- 50 g šećera
- 150 ml čoko-likera
- 50 ml soka od brusnica
- 1 želatina
Priprema:
Za tijesto pomiješati brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Umutiti jaja sa šećerom i margarinom, dodati brašno, pa mutiti da se dobije glatka smjesa. Smjesu staviti u kalup prekriven pekarskim papirom i peći na temperaturi od 180ºC oko 30 minuta.
Za fil potopiti brusnice u vruću vodu. Pomiješati sok od brusnica sa vodom u kojoj su bile potopljene, dodati šećer i crveni preljev. Sve zajedno kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ohladiti i preliti preko kore.
Za tijesto pomiješati brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Umutiti jaja sa šećerom i margarinom, dodati brašno, pa mutiti da se dobije glatka smjesa. Smjesu staviti u kalup prekriven pekarskim papirom i peći na temperaturi od 180ºC oko 30 minuta.
Za fil potopiti brusnice u vruću vodu. Pomiješati sok od brusnica sa vodom u kojoj su bile potopljene, dodati šećer i crveni preljev. Sve zajedno kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ohladiti i preliti preko kore.
Za kremu umutiti slatko vrhnje sa šećerom. Želatinu otopiti prema uputama i dodati umućenoj smjesi. Uz stalno miješanje polako dodavati 150 ml čoko-likera. Odvojiti pola, pa dodati sok od brusnice i lagano promiješati. Preko fila najprije premazati dio sa sokom od brusnice, a potom bijelu kremu. Viljuškom napraviti šare i ukrasiti brusnicama. Dobro rashladiti prije služenja.
Primjedbe
Objavi komentar