Neobična kiselo-slatka kombinacija koja vas svakim zalogajem mami na još! Kreme od limuna s prhkim tijestom i meringom česta je poslastica u europskom slastičarstvu, no danas je ovaj tart toliko poznat da se pravi gotovo svugdje.
Podloga
Napomena: Kalup koji sam ja koristila je 25 cm x 10 cm x 2,5 cm, znači nešto manji od standardnog četvrtastog kalupa za tartove tako da imajte na umu da trebate prilagoditi količine u receptu veličini kalupa u kojem ćete peći tart.
Pomiješajte prosijano brašno, prstohvat soli, prosijani šećer u prahu i hladni maslac kojeg ste narezali na kockice te izmrvite maslac u suhe sastojke.
Ovo možete napraviti u multipraktiku ili ručno, ja većinom radim rukama. Dodajte žlicu i pol hladne vode, zamijesite tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 2-3 sata ili najbolje preko noći.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte ga na otprilike 0.3 do 0.5 cm debljine, nikako ne tanje od toga. Kalup malo namažite maslacem i pobrašnite. Kako biste što lakše prebacili tijesto u kalup, možete si pomoći valjkom. Namotajte tijesto na valjak, stavite na rub kalupa i odmotajte preko kalupa. Višak tijesta "odrežite" pomoću valjka.
Tijesto izbockajte vilicom kako vam se ne bi napuhnulo te ga ispecite na prazno. To ćete napraviti tako da ćete papir za pečenje staviti na tijesto i napuniti ga grahom ili rižom koji će tijesto pritisnuti da se ne napuhne tijekom pečenja.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pecite oko 15 min. Izvadite, maknite rižu i papir za pečenje i vratite na još 10-ak minuta ili dok ne vidite da su rubovi počeli dobivati tamniju boju. Kada je tijesto pečeno, izvadite ga iz pećnice i pustite da se malo prohladi u kalupu. Rashlađeno tijesto pažljivo ga izvadite i ulijte lemon curd kojeg ste pripremili u međuvremenu. Ulijte ga dok je mlak.
Tart možete dekorirati na više načina. Možete samo odozgo posuti šećerom u prahu i "zapeći" kuhinjskim plamenikom. Možete ukrasiti svježim voćem, tučenim slatkim vrhnjem ili meringom. Bitno je da dekorirate nečim laganim što će lijepo pasati uz intenzivan, citrusni okus lemon curda.
Odlučite li se na izradu meringe, izradite mikserom jedan bjelanjak u snijeg. Nastavljajući miksati dodajte postepeno šećer u prahu. Kada je meringa gotova, namažite ju preko tarta i zapecite kratko na 200 °C na gornjoj rešetki, dok ne dobije boju. Pripazite da ne izgori. Drugi način je da ga lagano "zapecite" kuhinjskim plamenikom.
Pustite da se dobro prohladi. Poslužite najbolje isti dan.
http://slatkisvijet.com
Podloga
- 135 g glatkog brašna
- 90 g maslaca
- 40 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- malo hladne vode
- 200 g kreme od limuna (lemon curda)
- 1 bjelanjak
- 30 g šećera u prahu
Napomena: Kalup koji sam ja koristila je 25 cm x 10 cm x 2,5 cm, znači nešto manji od standardnog četvrtastog kalupa za tartove tako da imajte na umu da trebate prilagoditi količine u receptu veličini kalupa u kojem ćete peći tart.
Pomiješajte prosijano brašno, prstohvat soli, prosijani šećer u prahu i hladni maslac kojeg ste narezali na kockice te izmrvite maslac u suhe sastojke.
Ovo možete napraviti u multipraktiku ili ručno, ja većinom radim rukama. Dodajte žlicu i pol hladne vode, zamijesite tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 2-3 sata ili najbolje preko noći.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte ga na otprilike 0.3 do 0.5 cm debljine, nikako ne tanje od toga. Kalup malo namažite maslacem i pobrašnite. Kako biste što lakše prebacili tijesto u kalup, možete si pomoći valjkom. Namotajte tijesto na valjak, stavite na rub kalupa i odmotajte preko kalupa. Višak tijesta "odrežite" pomoću valjka.
Tijesto izbockajte vilicom kako vam se ne bi napuhnulo te ga ispecite na prazno. To ćete napraviti tako da ćete papir za pečenje staviti na tijesto i napuniti ga grahom ili rižom koji će tijesto pritisnuti da se ne napuhne tijekom pečenja.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pecite oko 15 min. Izvadite, maknite rižu i papir za pečenje i vratite na još 10-ak minuta ili dok ne vidite da su rubovi počeli dobivati tamniju boju. Kada je tijesto pečeno, izvadite ga iz pećnice i pustite da se malo prohladi u kalupu. Rashlađeno tijesto pažljivo ga izvadite i ulijte lemon curd kojeg ste pripremili u međuvremenu. Ulijte ga dok je mlak.
Tart možete dekorirati na više načina. Možete samo odozgo posuti šećerom u prahu i "zapeći" kuhinjskim plamenikom. Možete ukrasiti svježim voćem, tučenim slatkim vrhnjem ili meringom. Bitno je da dekorirate nečim laganim što će lijepo pasati uz intenzivan, citrusni okus lemon curda.
Odlučite li se na izradu meringe, izradite mikserom jedan bjelanjak u snijeg. Nastavljajući miksati dodajte postepeno šećer u prahu. Kada je meringa gotova, namažite ju preko tarta i zapecite kratko na 200 °C na gornjoj rešetki, dok ne dobije boju. Pripazite da ne izgori. Drugi način je da ga lagano "zapecite" kuhinjskim plamenikom.
Pustite da se dobro prohladi. Poslužite najbolje isti dan.
http://slatkisvijet.com
Primjedbe
Objavi komentar