ORIJENTALNA TORTA

Sastojci za biskvit:
  • 8 bjelanaca
  • 8 žlica šećera
  • 200 g suhih smokava
  • 150 g sjeckanih oraha
  • 5 žlica brašna
Sastojci za kremu:
  • 8 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 200 g maslaca ili margarina
Priprema:
Umutiti bjelanca i prstohvat soli, pa postepeno dodavati šećer. U čvrst snijeg dodati sjeckane smokve i orahe, koje ste sjedinili sa brašnom. Pažljivo promiješati; sipati u veliki pleh (od pećnice), obložen papirom za pečenje.Biskvit peći u pećnici, zagrijanoj na 200 ºC. Pečen biskvit ohladiti, pa prerezati tako da dobijete 3 trake.
Za pripremu kreme na pari kuhati umućena žumanca i šećer, pa dodati izlomljenu čokoladu. Kada se čokolada otopi, kremu ohladiti. Dodati maslac (ili margarin) omekšao na sobnoj temperaturi. Izmiksati, pa ostaviti da se malo stegne. Hladan biskvit premazati kremom; cijelu tortu premazati, posuti mljevenim orasima, pa ostaviti u hladnjak da se ohladi i stegne. Po ukusu tortu možete premazati umućenim šlagom, slatkom pavlakom ili preliti čokoladnom glazurom.

Primjedbe