KOLAČ OD BAZGE I JAGODA

Biskvitno tijesto:
  • 4 kom jaja  
  • 15 dag šećera  
  • 15 dag brašna  
  • 1 žlica vode  
  • 1/2 vrećice praška za pecivo  
  • 1 vrećica vanilin šećera
Preljev od bazge:
  • 7 dcl vode  
  • 1 dcl sirupa od bazge  
  • 5 žlica šećera  
  • 2 vrećice praška za puding okusa limuna ili vanilije
Krema od jagoda:
  • 0,5 l vrhnja za šlag  
  • 1 voćni jogurt okusa jagode 
  • 3 žlice šećera u prahu
  • Ostale namirnice:
    • 300 g svježih jagoda  
    • 2 dcl soka od bazge
    Priprema:

    Biskvitno tijesto:

    Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, dodati šećer i vanilin šećer i miksati dok se ne otopi, zatim dodati jedan po jedan žumanjak i vodu te na kraju lagano umiješati brašno s praškom za pecivo. Peći oko 20 minuta na 170°C. 



    Pečeni biskvit malo ohladiti i preokrenuti na pladanj ili lim i natopiti ga s sokom od bazge (2 dcl).

    Preljev od bazge:

    U vodi skuhati puding prema uputama i dodati sirup od bazge i dok provrije prelijati ohlađeni biskvit i poravnati kremu. Jedan dio preljeva (oko 2 dcl) ostavite za završni preljev na kolaču.

    Krema od jagoda: 

    Tucite slatko vrhnje do najveće čvrstoće i lagano dodajte jogurt i šećer u prahu. Namažite kremu na ohlađeni preljev i poravnajte. Gore namažite dio preljeva od bazge koji ste ostavili i malo zagrijali (ako je prečvrsto dodati malo vode i dobro izmiješati i zagrijati do vrenja), ali pazite da preljev ne bude prevrući da se šlag ne počne topiti dok premazujete.

    Gore ukrasite svježim jagodama i šlagom.

Primjedbe