KOCKE LIBERTY

Sastojci za biskvit:
    • 4 jaja
    • 300 g brašna
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 200 g šećera
    • 1,5 dl ulja
    • 1,5 dl soka od jabuke
    • malo naribane kore od limuna
    Za fil:
    • 4-5 većih nakiselih jabuka
    • 500 ml soka od jabuka
    • 3 kesice pudinga od vanilije
    • 150 g šećera
    • 400 ml slatkog vrhnja
    Za dekoraciju:
    • 1 manja jabuka
    • 100 g šećera
    • 1 kesica šlaga
    Priprema:
     
    Jaja umutiti sa šećerom, dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i sve ostale sastojke za biskvit, polako izmiješati i sipati u premazan pleh.
    Peći biskvit u zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180º C oko 20 minuta. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen.
    Jabuke oljuštite i narežite na kocke. Kuhajte jabuke u soku od jabuka da omekšaju. Posebno pomiješajte puding sa šećerom i slatkim vrhnjem i sipajte u posudu s jabukama i miješajući ostavite da još malo provrije, da se stegne. Kuhanu smjesu sipajte preko pečenog biskvita i ostavite da se ohladi.
    Šećer karamelizirajte i izlijte na foliju, praveći oblike po želji. Ohlađen kolač isjeći na željene komade i svaki pojedinačno ukrasite umućenim šlagom, kriškom jabuke i karameliziranim šećerom.

Primjedbe