DIVLJA RUŽA

Sastojci za koru:
    • 8 bjelanjaka
    • 250 gr šećera
    • 150 gr sjeckanih oraha
    • petit beurre  keks
    • nutella
    Sastojci za kremu:
    • 8 žumanjaka
    • 1 l mlijeka
    • 8 žlica šećera
    • 3 kesice vanilija šećera
    • 10 žlica gustina
    • 200 gr margarina
    Dodatni sastojci:
    • 500 gr jagoda
    • 500 ml vrhnja za šlag
    • bademovi listići
Priprema:

    Za pripremu kore bjelanjke dobro umutiti i dodavati šećer. Staviti pek papir u kalup ( 35×24), premazati s malo margarinom, pa posuti sa sjeckanim orasima. Potom na njih izliti smjesu od bjelanjaka i peći u zagrijanoj pećnici na 150ºC sat vremena (možda i malo duže, korica mora biti hrskava).
    Kada je pečeno, onu stranu na kojoj su orasi namazati nutelom, pa poredati petit keks umočen u mlako mlijeko.
    Za pripremu kreme pomiješati žumanjke s šećerom gustinom i malo mlijeka. Mlijeko staviti kuhati s šećerom i vanilija šećerom. Kad zavri ukuhati smjesu sa žumanjcima i gustinom. Kuhati nekoliko minuta dok krema ne postane gusta. Ukloniti sa vatre i u kremu umiješati margarin. Premazati kremu preko keksa. Jagode narezati i poredati. Umutiti šlag i premazati kolač. Ukrasiti s bademovim listićima.

Primjedbe