BAKLAVA SA HELJDINIM KORAMA I SUHIM ŠLJIVAMA - OVOLIKO UKUSNU JOŠ NISTE PROBALI

Baklava je zapravo vrsta slatke pite koja se može praviti na različite načine u zavisnosti od vrste nadeva i sirupa kojim se preliva. Ova orijentalna poslastica karakteristična je za balkanske kuhinje i vrlo je popularna kao desert u našoj zemlji i okolini. Može se smatrati tradicionalnim jelom srpske, crnogorske, bosanske, makedonske, bugarske, grčke i turske kuhinje

Predstavljamo vam recept za baklavu sa heljdinim korama, suvim šljivama i orasima.

Potrebni sastojci:
500 g heljdinih kora
300 g suvih šljiva bez koštica
250 g mlevenih oraha
5 kašičica meda
250 g maslaca i kašika ulja (za premazivanje kora)

Za sirup-preliv:
700 g sećera
800 ml vode
sok od jednog limuna
Priprema:

Šljive oprati u toploj vodi, dobro iscediti, iseckati i pomešati sa mlevenim orasima.

U šerpu istopiti 250 g maslaca sa jednom kašikom ulja. Ovo će služiti za premazivanje kora.

Ređati po 4 kore jednu na drugu, svaku premazati sa istopljenim maslacem.
Na početak naređanih kora staviti mešavinu iseckanih šljiva, oraha i dodati jednu kašičicu meda.

Zamotati u rolnu i ponoviti postupak sa preostalim korama.
Rolne poređati u pleh i iseći na kocke, pa premazati preostalim maslacem.
Baklave peći u rerni zagrejanoj na 200 °C i paziti da ne izgore.

Dok se peku baklava napraviti preliv tako što ćete staviti šećer, vodu i sok od limuna da proključa, a zatim kuvati sirup 10 minuta.

Ispečenu baklavu ohladiti bar 10 minuta i ujednačeno preliti vrućim sirupom.

Primjedbe