![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhli64d20LCFSy6YIpCAZcg8fZMTvFoth3_azpVv3UfZzI6KAkSKWNmdMgicnW18pVBCxH9hUfPijgHBqjCX8OHxKIXDMpTKYfs0VHyoKgB4IjzeD3HdU_iz_o8gOQ7QA2ken8_14RPp8Y/s320/pita-sa-makom.jpg)
Sastojci:
300 g mekog brašna t400
150 g putera
prstohvat soli
3 kašike slatke pavlake
Fil:
200 ml mleka
50 g šećera
100 g čokolade
50 g griza
200 g mlevenog maka
1 kašičica ekstrakta vanile
1 belance
Za premazivanje: 1 žumance + 1 kašika slatke pavlake
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pomešajte brašno, so, puter i slatku pavlaku u blenderu ili jednostavno rukama zamesite da dobijete čvrsto testo koje se ne lepi za ruke. Ostavite ga na 15 minuta u frižider, dok spremite fil. Zagrejte zajedno do ključanja mleko i šećer. Sklonite sa vatre pa dodajte čokoladu izlomljenu na manje komade, griz, mak i vanilu. Sve dobro izmešajte da se sjedini i da se čokolada otopi pa ostavite sa strane. Možete da prebacite u čistu staklenu posudu da malo ubrzate hlađenje.
Dok se smesa hladi (ne treba da bude hladna, već samo prohlađena) vi izvadite testo iz frižidera, podelite ga na dva dela i na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite oba dela na krug malo veći od veličine kalupa za tart. Stavite jednu polovinu razvučenog testa u kalup za tart. Testo je masno i ne bi trebalo da vam se zalepi za kalup, ali ako se osećate nesigurno onda kalup prethodno obložite papirom za pečenje. Zatim, mikserom umutite sneg od jednog belanceta pa ga pomešajte sa filom od maka. Tu smesu ulijte u kalup u koji ste malo pre stavili testo, fino rasporedite pa porkijte drugom polovinom razvučenog testa. Spojite ivice prstima kako vam je zgodno. Bocnite viljuškom na nekoliko mesta, pa premažite mešavinom žumanceta i slatke pavlake. pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Služite toplo ili hladno, sve je jedno, ukus je odličan u obe varijante.
Primjedbe
Objavi komentar