KOLAČ SA MAKOM I DŽEMOM OD MALINA

Ne znam kako da opisem ovaj kolac, ali vam mogu reci da je zaista posebnog ukusa. Jednom recju FE-NO-ME-NA-LAN. Kombinacija maka i malina je izuzetan. Kolac je tako socan i topi se u ustima. Ako ste ljubitelj maka, sigurna sam da ce vas ovaj kolac osvojiti,a takodje je idealan za osobe koje se hrane bez glutena.
Potrebno:
-6 jaja
-180 gr smedjeg secera
-180 gr putera
-prstohvat soli
-1 vanilin secer
-180 gr maka u zrnu
-180 gr mlevenih badema (ili lesnika)
-4 pune kasike dzema od malina (oko 150 gr)
Glazura
-100 gr tamne cokolade
-4 kasike mleka
-10 gr putera
Priprema:
  • Otopiti puter na tihoj vatri i ostviti sa strane da se prohladi
  • Umutiti jaja se secerom i prstohvatom soli
  • Pomesati bademe sa makom i vanilin secerom, pa pazljivo dodati umucenoj smesi
  • Na kraju dodati prohladjeni puter
  • Sipati u cetvrtast pleh (22×28) koji ste premazali puterom i posuli brasnom (moze i bezglutensko brasno) i peci na 180°C 30-40 minuta u zavisnosti od pecnice (proveriti cackalicom nakon 30 minuta pecenja)
  • Pecen biskvit izvaditi iz rerne, ostaviti 10-ak minuta da se prohladi, a zatim izvaditi iz pleha i ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi
  • Ostrim nozem preseci biskvit na pola, tako da se dobiju dve tanje kore
  • Prvu koru premazati dzemom od malina, a zatim preko staviti drugu goru
  • Glazuru pripremiti tako sto cete mleko zagrejati do tacke kljucanja skloniti sa sporeta pa dodati cokoladu izlomljenu na komadice
  • Mesati da se cokolada potpuno otopi (ako se cokolada teze topi, ovaj postupak mozete uraditi na pari)
  • Dodati puter, promesati, pa premazati kolac
  • Ostaviti da se cokolada stegne, pa seci na kocke i sluziti

Primjedbe