Za početak rade se četiri biskvita, a za svaki je potrebno:
- 2 jaja
- 3 žlice cukra
- 3 žlce brašna
- 1 žlica kakaa
- ¼ praška za pecivo
- 1 žlica otopljenog maslaca
Žumanca i cukar pjenasto umutite pa dodajte brašno, maslac, kakao te prašak za pecivo. Smjesi pažljivo, drvenom žlicom dodajte umućeni bjelanac. Na pobrašnjen i namašten kalup izlijte smjesu i pecite je 15 minuta na 170 C (pećnica mora biti ugrijana).
KREMA OD BIJELE ČOKOLADE:
- 20 dkg bijele čokolade
- 2 dl vrhnja za šlag
- 1 žlica maslaca
Na laganoj vatri zagrijavajte vrhnje za šlag i čokoladu . Kad se čokolada otopi dodajte maslo i miješajte dok se i ono ne otopi i sve skupa pretvori u tekuću smjesu. Ohladite, najprije na sobnoj temperaturi, a onda stavite u hladnjak.
Mala napomena, ovu kremu trebalo bi napraviti par sati prije, da se može dobro stisnuti.
ČOKOLADNA KREMA:
- 400 gr čokolade za kuhanje
- 3 dl vrhnja za šlag + 5 dl vrhnja za šlag
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice kakaa
Vrhnje za kuhanje i čokoladu lagano otopite na pari. Kad se čokolada otopi dignite s vatre, te dodajte maslac pa lagano miješajte dok se i maslac ne otopi. Ostavite da se krema ohladi (za ovu će vam trebati oko sat vremena, malo na sobnoj temperaturi, malo u hladnjaku) pa u nju umiješajte vrhnje za šlag i kakao (smiksajte vrhnje za šlag pa dodajte dvije žlice kakaa).
Mala napomena, radi hlađenja ove kreme, najprije napravite nju, a onda počnite peći biskvite.
Ide još i 150 gr mljevenih keksa amareti – to su prekrasni keksi koji se dosta koriste u Italiji, aromatizirani aromom pinki (koštica) od breskve (ako živite u Makarskoj ima ih u DMD-a).
Slijedi filovanje torte. Svaki biskvit namažite bijelom kremom te pustite da se pola sata stvrdne u hladnjaku. Zatim slijedi slaganje: bisvit sa bijelom kremom pa trećina čokoladne kreme, smrvljeni keksi amareti, opet biskvit sa bijelom kremom, čokoladna krema pa smrvljeni keksi te još jednom tako. Na kraju završite sa biskvitom prekrivenim bijelom kremom. Po želji ukrasite. Ja sam malo čokoladne kreme ostavila i njom omazala oko torte te je posula krokantom, a po vrhu nagratala bile čokolade i otopila malo crne čokolade.
Eto, gotovo. Nije teško, trudila sam se da objasnim u detalje pa je malo duži recept. Ako vam se da potrošit sat, dva u kuhinji probajte je napraviti, svidit će vam se, posebno ako volite deserte sa obiljem čokolade, onda je ovo vaš desert. U slast!!!
Primjedbe
Objavi komentar