TORTA OD CRNE I BIJELE ČOKOLADE

Ako ste ljubitelj čokolade, evo pravog recepta za vas

Sastojci:

Za koru:
250 gr putera 
140 gr šećera u prahu 
140 gr čokolade za kuvanje 
5 žumanaca 
5 belanaca 
140 gr mekog brašna
Za fil: 
7 jaja
7 kašika šećera
125 g putera
100 g bele čokolade
Za glazuru:
140 gr šećera u prahu 
1/4 l tople vode 
180 gr čokolade za kuvanje

Priprema:

1. Puter penasto umutiti. Zatim dodati šećer u prahu i dalje mutiti. Razmekšati čokoladu i umešati je u puter. Zatim dodati, i dalje mešajući, jedno po jedno žumance. Od belanaca napraviti čvrst sneg, dodati ga u masu i na kraju umešati brašno. Kalup za tortu namazati puterom, posuti brašnom, sipati masu i peći u umereno zagrejanoj pećnici oko 1 sat.
2. Kuvati na pari žumanca sa šećerom. Dodati čokoladu. U ohlađen fil dotati sneg od belanaca i penasto umućen puter.
3. Ohlađenu tortu preseći na pola (s tim da donja kora bude tanja). Nafilovati je.
4. Glazuru za tortu pripremiti na sledeći način: šećer u prahu preliti sa 1/4 litra tople vode da se šecer istopi. Dodati čokoladu i mešati na šporetu dok se čokolada ne otopi i dobije se masa dovoljne gustine za preliv. Preliti celu tortu glazurom i ukrasiti po želji.
Izvor: stvarukusa.rs

Primjedbe