PRHKE ŠTRUDLICE SA PEKMEZOM

Još jedan starinski recept od malo sastojaka, bez puno filozofiranja, odličan da se zasladite uz kavu ili čaj.  Ove štrudlice su dokaz da su jednostavne stvari često i najbolje.
Sastojci
250 g margarina
180 g (1 čaša) kiselog vrhnja
1 vanilin šećer
500 g mekog brašna
Još:
neki čvrst pekmez (od dunja ili šljiva)
šećer u prahu za posipanje
Priprema
U plastičnu posudu nasjeckajte omekšali margarin na listiće. Ubacite vrhnje, vanilin šećer i brašno i rukom zamijesite fino glatko tijesto. Dobiti ćete  jako lijepo tijesto koje se ne ljepi i neće biti potrebe da dodajete još brašna. Tijesto je odmah spremno za rad.
Napomena: u tijesto ne ide šećer jer štrudlicama sasvim dovoljnu slatkoću daju pekmez i šećer u prahu posut odozgo, ali ako volite slađe, slobodno dodajte i u tijesto 1-2 kašike šećera. Pobrašnite radnu površinu i istresite tijesto. Uzmite oklagiju i rastanjite ga na veliki pravokutnik na otprilike 3 mm debljine. Sada ovo tijesto isjecite na trake 8 cm širine. Po sredini svake trake rasporedite pekmez. Kao što već rekoh, jako je bitno da pekmez bude što čvršći kako vam ne bi iscurio.
Sada uzmite i savijte krajeve trake tako da dobijete dugačku štrudlu, i obavezno prstima pritisnite krajeve na sastavu da se štrudla ne bi rastvorila. Sada okrenite štrudlu na drugu stranu, tako da vam sastav dođe dole. Prebacite štrudlu u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ponovite ovaj postupak sa svim trakama tijesta.
Tek kada ste poslagali sve štrudle , uzmite oštar nož i isjeckajte svaku štrudlu na male štrudlice, dužine oko 5 cm, ili već na željenu veličinu. Ovo je  bolja metoda nego da pojedinačno stavljate svaku malu štrudlicu u pleh, jer će ovako biti pripijene jedna uz drugu čime ćete spriječiti da pekmez iscuri.
Prhke štrudlice sa pekmezom
Štrudlice speći na 180 stupnjeva, 25-30 minuta, odnosno dok blago ne porumene. Ja sam na samom kraju pečenja pojačala rernu na 200 stupnjeva na par minuta dok nisam dobila željenu boju.  Štrudlice prohladite pa pospite šećerom u prahu, a čuvajte iz zatvorene u limenoj kutiji.


Primjedbe