NOUGAT MOUSSE TORTA

Baza/podloga
125 gr maslaca
100 gr glatkog brašna
4 velike žlice šećera u prahu
4 velike žlice gorkog kakao praha
4 velike žlice mljevenih prženih lješnjaka
1 vanilin šećer
prstohvat soli

Mousse krema
250 gr sira mascarpone
200 gr Nutelle
500 ml vrhnja za šlag (+ 1 kremfiks)
3 velike žlice šećera u prahu
3 velike žlice gorkog kakao praha
1 vrećica (10 gr) želatine
30 Giotto kuglica (jedno pakiranje ima 8 kuglica, ako je ono duguljasto – treba vam 4 pakiranja ili jedno maxi pakiranje iz Muellera koje u sebi već ima 4 duguljaste vrećice)

Ganache krema
200 gr Milka noisette čokolade
100 gr čokolade za kuhanje
250 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Prvo napravite bazu - rukama dobro izradite nasjeckani maslac, brašno, kakao, šećer i mljevene pržene lješnjake. Smjesu prebacite na prozirnu foliju i razvaljajte u krug promjera 24 cm. Prebacite u kalup i prstima utapkajte ako je potrebno, dok ne dobijete lijepo, ravnomjerno raspoređeno tijesto. Tijesto izbodite vilicom na više mjesta i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva na oko 15-20 min. Pazite da ne izgori. Kad je tijesto pečeno, stavite ga da se dobro ohladi i u međuvremenu pripremite mousse kremu.

Priprema mousse kreme:
U većoj posudi izradite mascarpone i Nutellu. Toj smjesi dodajte pripremljenu želatinu (klasično topljenje želatine, priprema po uputama s vrećice). Ostavite smjesu sa strane. U drugoj posudi izradite vrhnje za šlag. Prvo mutite jedno 2-3 minute samo vrhnje te mu potom dodajte 1 kremfiks (da mousse bude čvršći) i 4 žlice šećera u prahu. I dalje mutite do željene čvrstoće. Na kraju dodajte gorki kakao i mutite dok se ne sjedini sa šlagom. Pazite da ne izradite previše slatko vrhnje i da se ono ne pretvori u maslac. U smjesu od mascarponea i Nutelle dodajte polovicu pripremljenog tučenog vrhnja i mutite mikserom. Kad se dobro sjedinilo, dodajte ostatak i dobro izmiješajte smjesu ručno. Na pečenu podlogu stavite malo mousse kreme, samo da premažete koru te potom uz rub kalupa složite Giotto kuglice u dva reda. Preko toga stavite ostatak mousse kreme i stavite u hladnjak da se steže najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.
Priprema ganache kreme:
Na laganoj vatri grijte vrhnje za šlag do točke vrenja (ne smije provrijeti) te tako zagrijanim vrhnjem prelijte čokoladu koju ste grubo narezali oštrim nožem ili natrgali na kockice. Pustite jedno 2-3 minute da se čokolada otopi, potom dobro izmiješajte. Ostavite ganache kremu da se hladni najmanje 30 min. Povremeno promiješajte.

Kad se ganache krema dobro ohladila, ali je još uvijek lagano tekuća, prelijte 2/3 kreme preko mousse kreme i tortu vratite u hladnjak da se steže još jedno 2-3 sata, najbolje preko noći. Ostavite si 1/3 ganache kreme za finalno prelijevanje kad izvadite tortu iz kalupa (tako ćete dobiti ove lijepe šare gore i slapove čokolade preko rubova). Kad se sve dobro ohladilo, prebacite na pladanj i dodatno po želji ukrasite.

Savjet: lješnjake ispržite na suhoj tavi ili u pećnici, kad se ohlade sitno ih sameljite.
Za ganache - nikako nemojte koristiti zamjenu za šlag, odnosno, vrhnje na biljnoj bazi (tipa Hopla, Hole i sl.) jer takva zamjena u potpunosti mijenja okus mousse kreme, kao i cijelu teksturu.

Primjedbe