MOUSSE TORTA SA ŽELEOM OD MALINE by M's Bakery

Jaconde biskvit 
125g sitno mljevenih badema
100g šećera
30g brašna
4 jaja
25g maslaca
20g šećera
 
Priprema:
Pripremite lim od pećnice, obložite ga papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180C. Miksajte bjelanjke sa šećerom. Potom maslac otopite i ostavite da se malo ohladi pa 
ga umutite sa žumanjcima. Izmiješajte bademe, brašno i šećer (20g ). Žumanjke dodajte u bjelanjke i na kraju nježno umiješajte smjesu badema, brašna i šećera. Rasporedite smjesu preko papira za pečenje i pecite 15min. Kada se biskvit ohladi, izrežite krug promjera 23cm ( od ostatka biskvita napravite kuglice ).
Na pladanj za posluživanje stavite biskvit i obruč za tortu. Obruč obložite papirom za pečenje ili prozirnom folijom, tako da ga možete lakše maknuti kada se torta stisne, a i slojevi će vam se lijepo vidjeti ako ostavite tortu golu.
 
Žele od malina
300g malina
pola paketića želatine (5gr ) ili 3 lista želatine
30g šećera
Priprema:
Maline odmrznite usitnite u pire u blenderu ili sa štapnim mikserom. Procijedite ih da se riješite koštica.
Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju. Malinama dodajte šećer i stavite na vatru, zagrijte i dodajte želatinu. Nakon toga uzmite zdjelu, kalup ili posudu promjera 18 - 20 cm, obložite prozirnom folijom i ulijte smjesu od malina. Stavite u zamrzivač.
 
Mousse od tamne čokolade
280g tamne čokolade
120ml mlijeka
350ml slatkog vrhnja
3g želatine
 
Priprema:
Čokoladu otopite na pari, mlijeko zagrijte, a u međuvremenu pripremite želatinu prema uputama na pakiranju. U toplo mlijeko dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi, pa dodajte otopljenoj čokoladi. Dobro izmiješajte dok se ne sjedini. Slatko vrhnje istucite u šlag, ali ne skroz čvrsto, pa umiješajte ručno špatulom u čokoladu. Preko biskvita rasporedite mousse od tamne čokolade i stavite u hladnjak da se stisne. Kada se krema stisnula, i žele također, stavite ga na sredinu preko kreme i vratite u hladnjak.
 
Mousse od mliječne čokolade
200gr mliječne čokolade
100ml mlijeka
250gr slatkog vrhnja
3 gr želatine
Priprema:
Ovdje je postupak isti kao za prvu kremu (mousse od tamne čokolade). Kremu rasporedite preko želea od malina i vratite u hladnjak da se dobro ohladi. Kada se torta dobro ohladila, skinite obruč i maknite papir za pečenje. Tortu možete ostaviti golu ili ukrasiti.
 
Mirror glazura 
150ml hladne vode
200g šećera
100g kakaa
150ml slatkog vrhnja
10g želatine
 
Priprema:
Želatinu pripremite prema uputama. Vodu, šećer i kakao zagrijte do vrenja, dodajte slatko vrhnje i vratite na vatru da opet zavrije. Maknite s vatre, procijedite i dodajte želatinu. Ohladite do 25C, neka bude mlako pa prelijte preko torte (kada tortu glazirate stavite ju na rešetku). Tortu po želji ukrasite voćem i čokoladnim pločicama. 

Savjet: za čokoladne pločice otopite čokoladu na pari ( i bijelu i tamnu 50gr bijele, 100 tamne ).
Pripremite papir za pečenje. Prvo papir prošarajte bijelom čokoladom, kada se stisne premažite tamnom čokoladom i ostavite da se stisne. Kada se čokolada stisnula, uzmite oštar nož i izrežite pločice ili čokoladu stavite u hladnjak tako da lijepo puca, razlomite i ukrasite tortu.

Primjedbe