LAGANA ORAH TORTA

Lagana torta blagih ukusa koja izgleda jako lijepo. Podsjeća na klasične orah torte ali je jako jednostavna. Ovo je torta naših mladih dana, divna krema posuta orasima.

  •                           
  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 10 kašika mljevenih oraha
  • 1 prašak za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Naribanu koru pomorandže po želji
  • 100 ml ruma

  • 1 margarin
  • 200 grama čokolade
  • 3 šlag-krem od vanile
  • 450 ml mlijeka
  • Način pripreme
    1. Umutiti u čvrsti snjeg bjelanca sa malo soli. Žumanca umutiti sa šećerom i kad se dobije glatka krema dodati prašak za pecivo i brašno. Ručno umiješati bijelanca i žumanca i tokom miješanja dodati orahe.
    2. Smjesu za koru istresti u pouljeni i pobrašnjeni pleh.
    3. Koru peći 20 min na 220C.
    4. Kad je pečena pustiti da se ohladi i onda je prerezati na dva jednaka dijela.
    5. Umutiti margarin sa 200 g rastopljenje i prohlađene čokolade. Posebno umutiti 3 šlag krema od čokolade sa mlijekom i spojiti kremove.
    6. Rumom bogato natopiti ohlađene kore. Pa obilato filovati. Fila ima dovoljno da se torta slaže po principu kora-fil-kora-fil i da se premaže bočne strane.
  • Primjedbe