Kladdkaka bi u prevodu sa švedskog značilo lepljivi, blatni kolač… Bez obzira na neprivlačno ime, to je sasvim sigurno jedan od najjednostavnijih, najjeftinijih i najbržih deserata. Sve je gotovo za pola sata, a dobije se nevjerovatno ukusan desert. recept sam dobila od sestre Tine, koja zivi u Švedskoj, od onda ga zovem i Tinin lepljivi kolač :))
Sastojci
4 veca jaja
3,5 dl. šećera
2 kesice vanilin šećera
200 gr. maslaca
2 dl. brašna
8 kašika kakaa
pola kašičice soli
4 veca jaja
3,5 dl. šećera
2 kesice vanilin šećera
200 gr. maslaca
2 dl. brašna
8 kašika kakaa
pola kašičice soli
Priprema
Uključiti pećnicu na 170 stupnjeva. Istopiti maslac , miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom, paziti prilikom miješanja da se ne podiže mikser. U smjesu od jaja dodati ostale sastojke, muteći najslabijom brzinom miksera.
Uključiti pećnicu na 170 stupnjeva. Istopiti maslac , miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom, paziti prilikom miješanja da se ne podiže mikser. U smjesu od jaja dodati ostale sastojke, muteći najslabijom brzinom miksera.
Peći najduže 15-20 minuta. Ukoliko djeluje da kolač nije pečen, slobodno ga izvaditi jer se on poslije stegne i korica se blago sasuši. Može se poslužiti uz šlg, sladoled, voćni preljev, mada je sasvim lijep i bez ikakvih dodataka.
Blidinje.NET/coolinarika.com
Primjedbe
Objavi komentar