ČOKOLADNI LEDENI VJETAR

Sastojci:

Za kore:

  •  9 bjelanjaka,
  •  30 poravnatih žlica šećera,
  •  2 žlice brašna,
  •  1 žlica octa,
  •  prstohvat soli,
  •  1 žlica maraschina

Za kremu:

  •  9 žutmanjaka,
  •  700 ml mlijeka,
  •  10 žlica šećera,
  •  8 - 9 žlica brasna,
  •  malo vanilije,
  •  100 g čokolade,
  •  margarin ili maslac

I još:

  •  0,8 - 1 l slatkog vrhnja
  • Priprema:

    Zagrijte pećnicu na 150 C.
    Istucite bjelanke s prstohvatom soli u čvrst snijeg. Miksajući, dodajte jednu po jednu žlicu šećera, a na kraju lagano umiješajte ocat, brašno i maraschino.
    Veliki lim za pečenje (onaj koji ste dobili s pećnicom) premažite margarinom, obložite papirom za pečenje, a zatim opet premažite margarinom. Istresite smjesu, poravnajte i pecite na 150° C cca sat vremena, pa hladite u isključenoj pećnici.
    Kad se kora ohladi, odvojite je od papira i prerežite uzdužno na tri trake.
    Za kremu istucite žumanjke sa šećerom, dodajte brašno, mlijeko i malo vanilije. Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.
    Kad je kuhana, kremu podijelite na dva dijela i u jedan dio stavite čokoladu narezanu na kockice i miješajuci je otopite (krema mora biti vruća).
    Ohladite kreme, a zatim u svaku umiješajte cca 125 g maslaca ili margarina.
    Slatko vrhnje istucite u slag.
    Na dno pravokutnog pladnja stavite jednu koru, premažite s pola čokoladne kreme, zatim s pola kreme od vanilije i premažite šlagom. Stavite drugu koru, drugu polovicu čokoladne kreme, drugu polovicu kreme od vanilije i premažite šlagom. Stavite trecu koru i premažite cijelu tortu šlagom.

    Izvor: Receptui365.com
  • http://www.volimkuhati.com

Primjedbe