ČOKOLADNI KOLAČ SA LJEŠNJACIMA I MASLINOVIM ULJEM

Za sve ljubitelje čokolade i jednostavnih kolača tu je jedna verzija zdravih browniesa od integralnog brašna i maslinovog ulja, a uz to i nepogrešiva kombinacija lješnjaka i čokolade.

Sastojci: 

  •  250 g maslaca,
  •  200 g smeđeg šećera,
  •  250 g integralnog brašna,
  •  200 g poprženih mljevenih lješnjaka,
  •  5 žlica pirea od jabuke,
  •  5 žlica maslinovog ulja,
  •  50 g kakaa,
  •  5 jaja,
  •  1/2 žličice cimeta,
  •  1 paketić vanilin šećera,
  •  1 paketić praška za pecivo,
  •  50 g krupno narezanih lješnjaka (za posipanje kolača)
  • Priprema:
    Pećnicu zagrijati na 175 °C.
    Omekšali maslac pjenasto izmutiti mikserom uz dodatak šećera i vanilin šećera dok smesa ne postane pjenasta. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje uz neprekidno miješanje mikserom.
    Dodati redom integralno brašno, mljevene lješnjake, pire od jabuke, maslinovo ulje, kakao, cimet i prašak za pecivo.
    Lim za pečenje dobro premazati maslacem i posuti brašnom. Tijesto uliti u lim i poravnati, a po površini posuti krupno narezane lješnjake.
    Tijesto peći oko 30 - 45 minuta te provjeriti čačkalicom dali je kolač gotov, ako je čačkalica suha, bez ostataka sirovog tijesta, kolač je pečen. Izvaditi kolač iz pećnice i ostaviti ga u limu da se potpuno ohladi. Narezati na kocke i po želji poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili sladoled.

    Izvor: Kužinavanje

Primjedbe