TORTA SA KREMOM OD ŠAMPANJCA

Sastojci:
Za pripremu kreme:
45 0 g vrhnja za šlag
180 g maslaca
300 g bijele čokolade
100 g oljuštenih, mljevenih badema
Za prhko tijesto:
100 g pšeničnog brašna
40 g šećera
60 g maslaca
Za biskvit:
2 jaja
2 žlice vruće vode
100 g šećera
1 omot Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
75 g pšeničnog brašna
25 g Dr. Oetker finog škroba Gustin
1 ravna žličica Dr. Oetker Original Backin praška za
pecivo
Za kremu od šampanjca:
20 g šećera
10 g Dr. Oetker finog škroba Gustin
1 žumanjak
125 ml (1/2 l) šampanjca ili pjenušca
Za ukras:
150 g bijele čokoladne glazure
25 g maslaca
1 žličica šećera

1. Za pripremu kreme zakuhajte vrhnje u loncu uz stalno miješanje. Maknite lonac
s vatre, otopite maslac u njemu, a potom stalno miješajući rastopite čokoladu u
komadićima dok ne dobijete povezanu masu. Posudu napunite kremom i stavite
najmanje 4 sata (najbolje preko noći) na hladno. U tavi bez masnoće malo popržite
bademe pa ih ostavite na tanjuru da se ohlade.
2. Za prhko tijesto prosijte brašno u posudu. Dodajte ostale sastojke i izradite
mikserom s lopaticama. Tijesto kratko izmijesite na malo pobrašnjenoj radnoj ploči
i izvaljajte na dnu namaštenog kalupa za torte (Ø 24 cm). Tijesto više puta ubodite
vilicom, postavite obruč kalupa oko njega i kalup stavite na rešetku u pećnici.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (zagrijana)
Pećnica na plin: stupanj 2-3 (zagrijana)
Vrijeme pečenja: cca. 12 minuta.
3. Odvojite tijesto od kalupa, ali ga ostavite da se na njemu ohladi.
4. Za biskvit mikserom s metlicama na najvećoj brzini pjenasto istucite jaja i vodu
miješajući 1 minutu. Pomiješajte šećer i vanilin šećer, uspite tijekom 1 minute pa
tucite još 2 minute. Pomiješajte brašno s Gustinom i praškom za pecivo, prosijte
na kremu od jaja i kratko umiješajte najmanjom brzinom. Na kraju umiješajte 50
g poprženih badema. Tijesto ulijte u očišćeni kalup za torte (Ø 24 cm, namašteno
dno, obložen masnim papirom) i poravnajte. Kalup gurnite na rešetku u pećnici i
pri istoj temperaturi pecite 20-25 minuta.
5. Odvojite biskvit od kalupa, iskrenite ga na rešetku za kolače obloženu masnim
papirom i ostavite da se ohladi. Potom uklonite masni papir na kojem se biskvit
pekao i biskvit jednom vodoravno prerežite.
6. Za kremu od šampanjca pomiješajte šećer i škrob u malom loncu i dodajte žumanjak
i malo šampanjca ili pjenušca. Dodajte preostali šampanjac ili pjenušac i sve uz
stalno miješanje kratko zakuhajte. Miješajte dok se krema ne ohladi. Prhko tijesto
položite na pladanj za torte, premažite kremom i položite donji dio biskvita na to.
7. Ohlađenu kremu od bijele čokolade istucite mikserom s metlicama. Pomoću dviju
žličica odvojite 14-16 pralina te ih i na masnom papiru stavite na hladno mjesto.
Potom uvaljajte praline u preostale bademe.
8. Polovicu preostale kreme namažite na biskvit u obliku kupole, položite drugi dio
biskvita na to i malo pritisnite. Premažite površinu i rubove preostalom kremom.
9. Za ukras rastopite glazuru i umiješajte maslac. Ostavite da se masa ohladi te
njome napunite papirnatu štrcaljku. Odrežite vrh i ukrasite tortu trakastim uzorkom.
Površinu torte pospite šećerom.Tortu ukrasite pralinama i stavite na hladno

Primjedbe