Sastojci:
Za tijesto:
150 g tamne čokolade
6 bjelanjaka
160 g mekanog maslaca ili margarina
160 g šećera
1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
6 žumanjaka
100 g krušnih mrvica
Za nadjev:
125 g džema od marelica
Za preljev:
60 g šećera
7 žlica vode
200 g tamne čokolade
Za ukras:
50 g tamne čokolade
1. Za tijesto u loncu na slaboj vatri otopite čokoladu na pari i ostavite da se ohladi.
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Mikserom s metlicama na najvećoj brzini dobro
razradite maslac ili margarin. Postuno dodavajte šećer i vanilin šećer. Miješajte
toliko dugo dok ne dobijete povezanu smjesu. Umiješajte jedan po jedan žumanjak.
Na srednjoj brzini primiješajte otopljenu čokoladu i krušne mrvice. Pažljivo
umiješajte snijeg od bjelanjaka. Tijesto ulijte u kalup za torte (Ø 26 cm,
s namaštenim dnom i obložen masnim papirom), poravnajte i stavite kalup na
rešetku u pećnici.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin: stupanj 2-3 (nezagrijana)
Vrijeme pečenja: cca. 50 minuta.
2. Odvojite tijesto od kalupa, iskrenite ga na rešetku za kolače i ostavite da se
ohladi. Potom pažljivo odvojite masni papir na kojem se tijesto peklo i jednom ga
vodoravno prerežite. Donji dio tijesta namažite džemom od marelica i položite gornji
dio tijesta na to.
3. Za preljev u loncu kuhajte vodu sa šećerom toliko dugo dok se šećer ne rastopi.
Lonac skinite s vatre. Čokoladu razlomite na komade, umiješajte komad po komad,
stalno miješajući dok se čokolada ne otopi i preljev počne sjajiti. Preljev izlijte na
sredinu torte i rasporedite ga „pokretanjem“ torte tako da se ravnomjerno razlije po
čitavoj površini i rubovima, eventualno preljev na rubovima razmažite nožem. Kako
biste dobili ravnomjernu površinu, pladnjem za tortu lagano „tucite“ po radnoj ploči.
Neka se preljev stvrdne.
4. Za ukras razlomite čokoladu na komade i otopite. Na torti zagrijanim nožem
označite 12 komada. Čokoladni preljev napunite u papirnatu vrećicu ili vrećicu za
zamrzavanje, odrežite jedan kutić i na svaki komad torte napišite „Sacher“. Tortu do
posluživanja čuvajte na hladnom.
Savjet: Budući da je torta sočna, dobro spremljena može stajati i do 5 dana.
Za tijesto:
150 g tamne čokolade
6 bjelanjaka
160 g mekanog maslaca ili margarina
160 g šećera
1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
6 žumanjaka
100 g krušnih mrvica
Za nadjev:
125 g džema od marelica
Za preljev:
60 g šećera
7 žlica vode
200 g tamne čokolade
Za ukras:
50 g tamne čokolade
1. Za tijesto u loncu na slaboj vatri otopite čokoladu na pari i ostavite da se ohladi.
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Mikserom s metlicama na najvećoj brzini dobro
razradite maslac ili margarin. Postuno dodavajte šećer i vanilin šećer. Miješajte
toliko dugo dok ne dobijete povezanu smjesu. Umiješajte jedan po jedan žumanjak.
Na srednjoj brzini primiješajte otopljenu čokoladu i krušne mrvice. Pažljivo
umiješajte snijeg od bjelanjaka. Tijesto ulijte u kalup za torte (Ø 26 cm,
s namaštenim dnom i obložen masnim papirom), poravnajte i stavite kalup na
rešetku u pećnici.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin: stupanj 2-3 (nezagrijana)
Vrijeme pečenja: cca. 50 minuta.
2. Odvojite tijesto od kalupa, iskrenite ga na rešetku za kolače i ostavite da se
ohladi. Potom pažljivo odvojite masni papir na kojem se tijesto peklo i jednom ga
vodoravno prerežite. Donji dio tijesta namažite džemom od marelica i položite gornji
dio tijesta na to.
3. Za preljev u loncu kuhajte vodu sa šećerom toliko dugo dok se šećer ne rastopi.
Lonac skinite s vatre. Čokoladu razlomite na komade, umiješajte komad po komad,
stalno miješajući dok se čokolada ne otopi i preljev počne sjajiti. Preljev izlijte na
sredinu torte i rasporedite ga „pokretanjem“ torte tako da se ravnomjerno razlije po
čitavoj površini i rubovima, eventualno preljev na rubovima razmažite nožem. Kako
biste dobili ravnomjernu površinu, pladnjem za tortu lagano „tucite“ po radnoj ploči.
Neka se preljev stvrdne.
4. Za ukras razlomite čokoladu na komade i otopite. Na torti zagrijanim nožem
označite 12 komada. Čokoladni preljev napunite u papirnatu vrećicu ili vrećicu za
zamrzavanje, odrežite jedan kutić i na svaki komad torte napišite „Sacher“. Tortu do
posluživanja čuvajte na hladnom.
Savjet: Budući da je torta sočna, dobro spremljena može stajati i do 5 dana.
Primjedbe
Objavi komentar