Sastojci:
Za tijesto:
100 g maslaca ili margarina
150 g šećera
1 omot Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
3 jaja
100 g pšeničnog brašna
10 g kakao praha
2 ravne žličice Dr. Oetker Original Backin praška za
pecivo
2 žlice crnog vina
50 g oljuštenih, mljevenih badema
100 g naribane mliječne ili tamne čokolade
Za nadjev:
125 ml (1/8 l) crnog vina
korica 1 naranče
1 žlica narančinog soka
40 g šećera
na vrh noža mljevenog cimeta
na vrh noža mljevenih klinčića
175 g tamne čokolade
100 g sirovog marcipana
2-3 žlice narančinog soka
Za preljev i dekoraciju:
100 g tamne čokolade
125 g džema od marelica
1 žličica šećera
1 žlica vode
125 g šećera u prahu
2-3 žlice crnog vina
1. Za tijesto mikserom s metlicama na najvećoj brzini dobro razradite maslac ili
margarin. Postupno dodavajte šećer i vanilin šećer. Miješajte dok ne dobijete
povezanu masu.
2. Umiješajte jaje po jaje (svako jaje miješajte otprilike 1/2 minute). Pomiješajte brašno
s kakaom i praškom za pecivo, prosijte i naizmjence s vinom umiješajte u 2 navrata
srednjom brzinom. Na kraju dodajte bademe i naribanu čokoladu.
3. Tijesto ulijte u kalup za kuglof (Ø 20 cm, namašten, pobrašnjen), poravnajte i kalup
stavite na rešetku u pećnici.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin: cca. stupanj 2-3 (nezagrijana)
Vrijeme pečenja: 35-40 minuta.
4. Vijenac ostavite cca. 5 minuta u kalupu, potom ga iskrenite na rešetku za
kolače koju ste obložili masnim papirom i ostavite da se ohladi. Ohlađen vijenac
vodoravno prerežite tri puta.
5. Za nadjev u loncu zakuhajte crno vino s narančinom koricom, šećerom i začinima.
Maknite lonac s vatre, dodajte 1 žlicu soka i razlomljenu čokoladu i miješajući
rastopite. Drugi sloj tijesta odozdo namrvite. Umiješajte mrvice u čokoladnu masu i
ostavite da se masa malo ohladi.
6. Položite donji dio tijesta na pladanj za torte. Marcipan narežite na male komade,
dodajte 2-3 žlice narančinog soka i miješajte s mikserom s metlicama dok
ne dobijete glatko masu. Masu namažite po tijestu. Polovicu čokoladne mase
rasporedite po masi od marcipana i dobro razmažite.
7. Položite srednji (treći) dio tijesta na to i dobro utisnite. Po njemu rasporedite
preostalu čokoladnu masu i razmažite. Položite gornji dio tijesta na to i dobro
utisnite. Vijenac stavite na hladno oko 2 sata.
8. Za preljev i dekoraciju razlomite čokoladu na komade i miješajući rastopite u loncu
na pari. Pomoću žličice izlijte dvije trećine čokolade u obliku kapljica na masni
papir i ostavite da se stvrdnu. Preostalu glazuru stavite na stranu.
9. Džem protisnite kroz sito i zajedno sa šećerom i vodom dobro zakuhajte. Vijenac
namažite vrućim džemom koristeći kist. Šećer u prahu i crno vino pomiješajte da
dobijete gusti preljev. Premažite kolač.
10. Još vlažan preljev poprskajte preostalom tekućom čokoladom i ukrasite
čokoladnim kapljicama.
Savjet: Punč vijenac može se pripremiti i dobro zamotan držati 1-2 dana na hladnom
mjestu. Kad malo odstoji ima posebno dobar okus.
Za tijesto:
100 g maslaca ili margarina
150 g šećera
1 omot Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
3 jaja
100 g pšeničnog brašna
10 g kakao praha
2 ravne žličice Dr. Oetker Original Backin praška za
pecivo
2 žlice crnog vina
50 g oljuštenih, mljevenih badema
100 g naribane mliječne ili tamne čokolade
Za nadjev:
125 ml (1/8 l) crnog vina
korica 1 naranče
1 žlica narančinog soka
40 g šećera
na vrh noža mljevenog cimeta
na vrh noža mljevenih klinčića
175 g tamne čokolade
100 g sirovog marcipana
2-3 žlice narančinog soka
Za preljev i dekoraciju:
100 g tamne čokolade
125 g džema od marelica
1 žličica šećera
1 žlica vode
125 g šećera u prahu
2-3 žlice crnog vina
1. Za tijesto mikserom s metlicama na najvećoj brzini dobro razradite maslac ili
margarin. Postupno dodavajte šećer i vanilin šećer. Miješajte dok ne dobijete
povezanu masu.
2. Umiješajte jaje po jaje (svako jaje miješajte otprilike 1/2 minute). Pomiješajte brašno
s kakaom i praškom za pecivo, prosijte i naizmjence s vinom umiješajte u 2 navrata
srednjom brzinom. Na kraju dodajte bademe i naribanu čokoladu.
3. Tijesto ulijte u kalup za kuglof (Ø 20 cm, namašten, pobrašnjen), poravnajte i kalup
stavite na rešetku u pećnici.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin: cca. stupanj 2-3 (nezagrijana)
Vrijeme pečenja: 35-40 minuta.
4. Vijenac ostavite cca. 5 minuta u kalupu, potom ga iskrenite na rešetku za
kolače koju ste obložili masnim papirom i ostavite da se ohladi. Ohlađen vijenac
vodoravno prerežite tri puta.
5. Za nadjev u loncu zakuhajte crno vino s narančinom koricom, šećerom i začinima.
Maknite lonac s vatre, dodajte 1 žlicu soka i razlomljenu čokoladu i miješajući
rastopite. Drugi sloj tijesta odozdo namrvite. Umiješajte mrvice u čokoladnu masu i
ostavite da se masa malo ohladi.
6. Položite donji dio tijesta na pladanj za torte. Marcipan narežite na male komade,
dodajte 2-3 žlice narančinog soka i miješajte s mikserom s metlicama dok
ne dobijete glatko masu. Masu namažite po tijestu. Polovicu čokoladne mase
rasporedite po masi od marcipana i dobro razmažite.
7. Položite srednji (treći) dio tijesta na to i dobro utisnite. Po njemu rasporedite
preostalu čokoladnu masu i razmažite. Položite gornji dio tijesta na to i dobro
utisnite. Vijenac stavite na hladno oko 2 sata.
8. Za preljev i dekoraciju razlomite čokoladu na komade i miješajući rastopite u loncu
na pari. Pomoću žličice izlijte dvije trećine čokolade u obliku kapljica na masni
papir i ostavite da se stvrdnu. Preostalu glazuru stavite na stranu.
9. Džem protisnite kroz sito i zajedno sa šećerom i vodom dobro zakuhajte. Vijenac
namažite vrućim džemom koristeći kist. Šećer u prahu i crno vino pomiješajte da
dobijete gusti preljev. Premažite kolač.
10. Još vlažan preljev poprskajte preostalom tekućom čokoladom i ukrasite
čokoladnim kapljicama.
Savjet: Punč vijenac može se pripremiti i dobro zamotan držati 1-2 dana na hladnom
mjestu. Kad malo odstoji ima posebno dobar okus.
Primjedbe
Objavi komentar