Čokoladno-kremasta torta s finim, sočnim biskvitom
Ova klasična čokoladno kremasta torta s izdašnim sočnim biskvitima svidjet će se svima. Kreme se tope u ustima i pripremaju se bez šećera. Torta odlično izgleda i jednostavno se priprema.
Sastojci:
Za svijetli biskvit:
5 jaja
8 žlica oštrog brašna
7 žlica šećera
1 vanilin šećer
4 žlice ulja
4 žlice vode
3 žličice praška za pecivo
5 jaja
8 žlica oštrog brašna
7 žlica šećera
1 vanilin šećer
4 žlice ulja
4 žlice vode
3 žličice praška za pecivo
Za tamni biskvit:
kako i za svijetli, uz dodatak 2 žlice kakaa
kako i za svijetli, uz dodatak 2 žlice kakaa
Tamna krema:
0,5 l vrhnja za šlag
400 g čokolade
0,5 l vrhnja za šlag
400 g čokolade
Bijela krema:
2 dl vrhnja za šlag
160 g bijele čokolade
2 dl vrhnja za šlag
160 g bijele čokolade
Priprema:
1. Ispeći tamni i svijetli biskvit na sljedeći način: razdvojiti bjelanje od žutanjaka. Umutiti bjelanke u snijeg s prstohvatom soli. Mutiti žumanjke postupno dodajući šećer, vanilin šećer, ulje, vodu i prosijano brašno i prašak za pecivo. U smjesu lagano žlicom umiješati pjenu od bjelanjaka.
U tamni biskvit dodati i dvije žlice kakaa.
Peći na papiru za pečenje u kalupu za torte promjera 30 cm.
U tamni biskvit dodati i dvije žlice kakaa.
Peći na papiru za pečenje u kalupu za torte promjera 30 cm.
2. Tamna krema: a laganoj vatri zagrijati ½ l vrhnja za šlag. U to dodati 400 gr čokolade (za kuhanje ako volite jači okus ili mliječne ako volite blaži okus) i miješati dok se ne rastope. Dobiti glatku smjesu bez grudvica. Ostaviti u frižider da se dobro ohladi, najbolje preko noći . Sutradan dobro ohađeno izmiksati na najvećoj brzini do željene gustoće.
3. Bijela krema: zagrijati 2 dl vrhnja za šlag i 2 bijele čokolade po 80 gr i miješati dok se čokolade ne rastope. Izmiješati toplo da dobio glatko bez grudica. Dobiti glatku smjesu bez grudvica. Ostaviti u frižider da se dobro ohladi, najbolje preko noći . Sutradan dobro ohađeno izmiksati na najvećoj brzini do željene gustoće.
4. Složiti prvo svijetli biskvit i dobro ga natopiti mlijekom. Preko njega rasporediti crnu kremu. Preko kremo složiti tamni biskvit i dobro ga natopiti mlijekom. Preko biskvita rasporediti bijelu kremu.
5. Po želji dekorirati tortu.
Recept: Verica Lukić / Recepti365.com
Primjedbe
Objavi komentar