Kora:
♦ 250 g mljevenog keksa
♦ 40 g maslaca
♦ 100 ml soka od breskve, kajsije ili multivitamin
♦ 30 g čokolade u prahu
♦ 250 g mljevenog keksa
♦ 40 g maslaca
♦ 100 ml soka od breskve, kajsije ili multivitamin
♦ 30 g čokolade u prahu
Filovi:
♦ 250 g krem sira
♦ 50 g šećera
♦ 150 g nutelle
♦ 0,5 l slatkog vrhnja
♦ kremfix
♦ 250 g krem sira
♦ 50 g šećera
♦ 150 g nutelle
♦ 0,5 l slatkog vrhnja
♦ kremfix
Ganache:
♦ 150 g čokolade noisette
♦ 150 ml slatkog vrhnja
♦ 150 g čokolade noisette
♦ 150 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Kora:
Pomiješati keks, čokoladu u prahu i na laganoj vatri otopljen maslac, po potrebi dodavati malo soka tako da se dobije smjesa koja se ne mrvi.
Smjesu utisnuti u kalup promjera 26 cm i staviti u frižider dok pripremamo filove.
Pomiješati keks, čokoladu u prahu i na laganoj vatri otopljen maslac, po potrebi dodavati malo soka tako da se dobije smjesa koja se ne mrvi.
Smjesu utisnuti u kalup promjera 26 cm i staviti u frižider dok pripremamo filove.
Filovi:
Zagrijati Nutellu stavljajući je u posudu sa toplom vodom.
Mikserom kremasto umutiti krem sir i šećer, zatim ovu smjesu podijeliti u dvije posude na dva jednaka dijela.
Slatkom vrhnju dodati kremfix pa dobro umutiti. (Ako koristite slatko vrhnje na biljnoj bazi, onda kremfix nije potreban.)
Pola od umućenog slatkog vrhnja dodati u jednu posudu sa krem sirom, a drugu polovinu izmiješati sa otopljenom nutellom i dodati u drugu posudu sa krem sirom.
Premazati koru prvo sa bijelim, zatim sa čokoladnim filom, a potom staviti u frižider da se ohladi.
Zagrijati Nutellu stavljajući je u posudu sa toplom vodom.
Mikserom kremasto umutiti krem sir i šećer, zatim ovu smjesu podijeliti u dvije posude na dva jednaka dijela.
Slatkom vrhnju dodati kremfix pa dobro umutiti. (Ako koristite slatko vrhnje na biljnoj bazi, onda kremfix nije potreban.)
Pola od umućenog slatkog vrhnja dodati u jednu posudu sa krem sirom, a drugu polovinu izmiješati sa otopljenom nutellom i dodati u drugu posudu sa krem sirom.
Premazati koru prvo sa bijelim, zatim sa čokoladnim filom, a potom staviti u frižider da se ohladi.
Ganache:
Na pari otopiti čokoladu i slatko vrhnje, i ohladiti. Povremeno promiješati dok se hladi da se ne stvori ona nesretna kožica kao kod pudinga.
Kad je vašem prstu prijatno pri dodiru ganachea, bit će i torti, pa je vrijeme za prelivanje.
I to je to! Za neka 3-4 h, torta je spremna za serviranje.
Na pari otopiti čokoladu i slatko vrhnje, i ohladiti. Povremeno promiješati dok se hladi da se ne stvori ona nesretna kožica kao kod pudinga.
Kad je vašem prstu prijatno pri dodiru ganachea, bit će i torti, pa je vrijeme za prelivanje.
I to je to! Za neka 3-4 h, torta je spremna za serviranje.
Izvor: coolinarika.com
Primjedbe
Objavi komentar