Džandar-baklava je vrsta kajmakbaklave, a oblikovana je kao šamrolne. Naziv vjerovatno dolazi od “cendere” što označava presu, deblju oklagiju (valger).
Jufke:
– 6 dkg maslaca
– 1 jaje
– brašna po potrebi,te
– masnoće za začin
– 1 jaje
– brašna po potrebi,te
– masnoće za začin
Punjevina/fil:
– 1/4 kg mehkog (slatkog) kajmaka
– 1/4 kg badema ili ako ovo nemamo, 1/4 kg oraha
– oko 2 dcl mlijeka.
– 1/4 kg badema ili ako ovo nemamo, 1/4 kg oraha
– oko 2 dcl mlijeka.
Način pripreme:
Zamijesi se tijesto i rasuču 2 jufke. Jufke se srolaju na oklagiju ako da se naprave cijevi od tijesta i ostave sušiti preko noći. Neki jufku suše i po nekoliko dana.
Suhe jufke se svuku sa oklagije, izrežu na komade dužine 10-12 cm, slože u zamašćenu tepsiju i peku, okrećući u tepsiji da porumene sa svake strane.
Pripremi se fil od slatkog kajmaka i tučenih (mljevenih) badema, ili se mljeveni orasi skuhaju u mlijeku. Pripremi se i šerbe.
Kada je jufka peččena, zalije se šerbetom, ohladi, a onda filuje.
Primjedbe
Objavi komentar