ČOKOLADNI KOLAČ S ĐUMBIROM

Sastojci:
Pripremiti:
200 g ušećerenog đumbira
100 g grožđica
3 žlice ruma
Za tijesto:
200 g sirovog marcipana
250 g mekanog maslaca ili margarina
200 g šećera
1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
1 prstohvat soli
1 žlica mljevenog cimeta
4 jaja
150 g pšeničnog brašna
3 ravne žličice Dr. Oetker Original Backin praška za
pecivo
40-50 g kakao praha
70 ml ruma
Za kalup:
50 g sjeckanih lješnjaka
Za preljev i dekoraciju:
3 žlice džema od marelica
3 punije žlice šećera u prahu
cca. 1 žlica ruma
sjeckani lješnjaci
nekoliko grožđica
ušećereni đumbir

1. Đumbir narežite na sitne kockice i zajedno s grožđicama stavite u rum otprilike 20
minuta, povremeno promiješajte.
2. Za tijesto marcipan narežite na vrlo sitne komadiće. U posudi mikserom s
metlicama dobro izradite maslac ili margarin s marcipanom. Postupno dodavajte
šećer, vanilin šećer, sol i cimet uz stalno miješanje. Miješajte dok ne dobijete glatku
masu. Umiješajte jedno po jedno jaje (svako jaje miješajte oko 1/2 minute).
3. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kakaom, prosijte i naizmjence s rumom
umiješajte u smjesu u 2 navrata srednjom brzinom. Na kraju dodajte voće iz
ruma. Tijesto pažljivo ulijte u kalup za torte (Ø 26 cm, namašteno dno, posipano
sjeckanim lješnjacima), poravnajte i kalup gurnite na rešetku u pećnici.
Električna pećnica: cca. 170 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 150 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin: cca. stupanj 2 (nezagrijana)
Vrijeme pečenja: cca. 60 minuta.
4. Kolač ostavite 10 minuta u kalupu, potom ga odvojite od kalupa, iskrenite na
rešetku za kolače koju ste obložili masnim papirom te ostavite da se ohladi.
5. Za preljev i dekoraciju protisnite džem kroz sito, u loncu kratko zakuhajte i
premažite kolač. Prosijte šećer u prahu i pomiješajte s toliko ruma da dobijete gusti
preljev. Žličicom raspodijelite preljev u mrljama po kolaču i ukrasite lješnjacima,
grožđicama i đumbirom narezanim na prutiće.
Savjet: Kolač je prikladan za zamrzavanje. Nakon odleđivanja ga premažite džemom
i ukrasite.

Primjedbe