Sastojci:
Za prhku podlogu:
125 g petit beurre keksa s čokoladnim
preljevom (od mliječne ili tamne
čokolade)
150 g pšeničnog brašna
½ ravne žličice Dr. Oetker Original Backin praška za
pecivo
75 g finog šećera
1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
125 g maslaca
Za tijesto :
200 g pšeničnog brašna
15 g kakao praha
3 ravne žličice Dr. Oetker Original Backin praška za
pecivo
125 g šećera
4 jaja
100 ml ulja
100 g prirodnog jogurta
Za nadjev I:
100 g mliječne čokolade s jogurtom
500 g jagoda
50 g šećera
7 listova Dr. Oetker bijele želatine
400 g vrhnja za šlag
Za nadjev II
3 lista Dr. Oetker bijele želatine
400 g prirodnog jogurta
75 g šećera
100 g tamne čokolade (70 % kakaa)
Za ukrašavanje i dekoraciju:
75 g tamne čokolade
1 žličica ulja
otprilike 100 g malih jagoda
1. Za podlogu stavite petit beurre kekse u vrećicu za zamrzavanje, zatvorite je i
kekse izdrobite valjkom za tijesto da ostanu i veći komadići mrvica. Prosijte brašno
u posudu, dodajte ostale sastojke i dobro izradite mikserom s lopaticama. Na
kraju kratko umiješajte mrvice od keksa. Prhko tijesto kratko izmijesite na malo
pobrašnjenoj radnoj ploči te izvaljajte na dubljem limu (30 x 40 cm, namašten).
2. Za tijesto pomiješajte brašno s kakao prahom i praškom za pecivo i prosijte u
posudu. Dodajte ostale sastojke i izradite tijesto miješajući otprilike 2 minute
mikserom s metlicama na najvećoj brzini. Tijesto rasporedite po podlozi, pažljivo
poravnajte i stavite lim u pećnicu.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin: cca. stupanj 2-3 (nezagrijana)
Vrijeme pečenja: 20-25 minuta.
3. Ispečeno tijesto na limu odložite na rešetki za kolače i ostavite da se ohladi.
4. Za nadjev I nastružite čokoladu nožem za guljenje povrća. Operite jagode, ostavite
da se °Cijede, očistite, narežite na komadiće i dodajte šećer. Želatinu namočite
prema uputi na omotu. Istucite čvrsti šlag. Želatinu lagano istisnite, otopite je u
malom loncu pri slaboj vatri (ne kuhajte) i brzo umiješajte u šlag. Dodajte jagode i
naribanu čokoladu, raspodijelite po tijestu i poravnajte. Stavite namazano tijesto
2 sata na hladno.
5. Za nadjev II namočite želatinu. Čokoladu razlomite na komadiće i rastopite u malom
loncu na pari pri slaboj vatri uz stalno miješanje. Jogurt pomiješajte sa šećerom.
Otopite želatinu, pomiješajte s malo mase od jogurta te umiješajte u preostalu
masu od jogurta. Na kraju pažljivo umiješajte čokoladu. Masu od čokolade i jogurta
pažljivo rasporedite po šlagu s jagodama i poravnajte. Stavite kolač oko 2 sata na
hladno.
6. Za ukrašavanje i dekoraciju kolač narežite na kvadrate. Čokoladu razlomite na
komade, otopite s uljem i na svaki kvadrat stavite koju kap. Na još tekuću čokoladu
položite oprane, očišćene i osušene jagode.
Za prhku podlogu:
125 g petit beurre keksa s čokoladnim
preljevom (od mliječne ili tamne
čokolade)
150 g pšeničnog brašna
½ ravne žličice Dr. Oetker Original Backin praška za
pecivo
75 g finog šećera
1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
125 g maslaca
Za tijesto :
200 g pšeničnog brašna
15 g kakao praha
3 ravne žličice Dr. Oetker Original Backin praška za
pecivo
125 g šećera
4 jaja
100 ml ulja
100 g prirodnog jogurta
Za nadjev I:
100 g mliječne čokolade s jogurtom
500 g jagoda
50 g šećera
7 listova Dr. Oetker bijele želatine
400 g vrhnja za šlag
Za nadjev II
3 lista Dr. Oetker bijele želatine
400 g prirodnog jogurta
75 g šećera
100 g tamne čokolade (70 % kakaa)
Za ukrašavanje i dekoraciju:
75 g tamne čokolade
1 žličica ulja
otprilike 100 g malih jagoda
1. Za podlogu stavite petit beurre kekse u vrećicu za zamrzavanje, zatvorite je i
kekse izdrobite valjkom za tijesto da ostanu i veći komadići mrvica. Prosijte brašno
u posudu, dodajte ostale sastojke i dobro izradite mikserom s lopaticama. Na
kraju kratko umiješajte mrvice od keksa. Prhko tijesto kratko izmijesite na malo
pobrašnjenoj radnoj ploči te izvaljajte na dubljem limu (30 x 40 cm, namašten).
2. Za tijesto pomiješajte brašno s kakao prahom i praškom za pecivo i prosijte u
posudu. Dodajte ostale sastojke i izradite tijesto miješajući otprilike 2 minute
mikserom s metlicama na najvećoj brzini. Tijesto rasporedite po podlozi, pažljivo
poravnajte i stavite lim u pećnicu.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin: cca. stupanj 2-3 (nezagrijana)
Vrijeme pečenja: 20-25 minuta.
3. Ispečeno tijesto na limu odložite na rešetki za kolače i ostavite da se ohladi.
4. Za nadjev I nastružite čokoladu nožem za guljenje povrća. Operite jagode, ostavite
da se °Cijede, očistite, narežite na komadiće i dodajte šećer. Želatinu namočite
prema uputi na omotu. Istucite čvrsti šlag. Želatinu lagano istisnite, otopite je u
malom loncu pri slaboj vatri (ne kuhajte) i brzo umiješajte u šlag. Dodajte jagode i
naribanu čokoladu, raspodijelite po tijestu i poravnajte. Stavite namazano tijesto
2 sata na hladno.
5. Za nadjev II namočite želatinu. Čokoladu razlomite na komadiće i rastopite u malom
loncu na pari pri slaboj vatri uz stalno miješanje. Jogurt pomiješajte sa šećerom.
Otopite želatinu, pomiješajte s malo mase od jogurta te umiješajte u preostalu
masu od jogurta. Na kraju pažljivo umiješajte čokoladu. Masu od čokolade i jogurta
pažljivo rasporedite po šlagu s jagodama i poravnajte. Stavite kolač oko 2 sata na
hladno.
6. Za ukrašavanje i dekoraciju kolač narežite na kvadrate. Čokoladu razlomite na
komade, otopite s uljem i na svaki kvadrat stavite koju kap. Na još tekuću čokoladu
položite oprane, očišćene i osušene jagode.
Primjedbe
Objavi komentar