ČOKOLADNA KARAMEL FANTAZIJA

Kada jednom probate ovaj kolač koji munjevito postaje hit među poslasticama, nijedan drugi neće moći da ga zamijeni!
Mnoge domaćice odmah su zasukale rukave i počele da ga prave ovu poslasticu.
Sastojci
Za koru:
  • 160 g brašna
  • 30 g mljevenih badema
  • 30 g kakaa
  • 50 g šećera
  • četvrtina kašičice soli
  • 120 g hladnog putera
  • 1 kašičica vanile
  • 1 jaje
  • 2 kašike hladne vode
Za karamel:
  • 300 g šećera
  • pola šoljice vode
  • pola šoljice slatke pavlake
  • 70 g putera
  • 1 kašičica soli
  • Za preliv:
    • pola šoljice slatke pavlake
    • 120 g crne čokolade
    Priprema
    Za koru, pomješati sve suhe sastojke, pa dodajte hladan maslac isjeckan na kockice. Izmješajte, dodajte jaje, vanilu i vodu. Dobro sjedinite i ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta. Razvucite tanko tijesto oklagijom preko providne folije i stavite u kalup za tart. Prekrijte folijom i vratite u frižider na još pola sata, prenosi “Novonovo“…
    Nakon vađenja, izbušite tijesto villjuškom, preko stavite papir za pečenje i dvije šoljice pasulja, pa pecite 15 minuta na 180 stepeni (pasulj se stavlja kako tijesto ne bi naraslo) Izvadite pasulj i papir, pa vratite u rernu na još 15 minuta. Ostavite da se kora ohladi, a potom je izvadite iz kalupa.
    Skuhajte šećer i vodu. Ne mhešajte kako se ne bi kristalizovalo, već samo povremeno protresite šerpu. Kad šećer dobije boju karamele, dodajte slatku pavlaku i kuhajte još dvije minute. Sklonite sa vatre, dodajte maslac i malo soli, dobro izmješajte, pa dobijenom karamelom prelijte tijesto.Neka se hladi u fižideru 4-5 sati.
    Na pari rastopite 120 g čokolade u slatkoj pavlaci, kako biste dobili glazuru. Prelijte preko ohlađenog kolača i ostavite da se stegne. Ukrasite po želji.
    Izvor: haber.ba

Primjedbe