SASTOJCI
biskvit
– 9 jaja
– 9 kašika šećera
– 9 kašika mljevenih oraha
– 3 kašike brašna
– 1/2 praška za pecivo
– 9 kašika šećera
– 9 kašika mljevenih oraha
– 3 kašike brašna
– 1/2 praška za pecivo
FIL 1
– 100 gr mljevenih oraha
– 200 gr šećera u prahu
– 150 ml mlijeka
– 150 gr putera
– 4 banane
– 200 gr šećera u prahu
– 150 ml mlijeka
– 150 gr putera
– 4 banane
FIL 2
– 600 ml mlijeka
– 2 pudinga od vanilije
– 200 gr šećera u prahu
– 150 gr putera
– 4-5 banana
– 2 pudinga od vanilije
– 200 gr šećera u prahu
– 150 gr putera
– 4-5 banana
dekoracija
– 300 ml vrhnja za šlag
– oko 50 gr čokolade za kuhanje
– oko 50 gr čokolade za kuhanje
PRIPREMA
Polupamo jaja i odvojimo bjelanca od žumanaca. U žumanca dodamo 4 kašike šećera. Dobro umutimo: i bjelanca ulupamo sa 5 kašika šećera u čvrst snijeg.
Pažljivo sjedinimo i dodamo brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe. Obložimo veliki četvrtasti pleh papirom za pečenje i istresemo polovinu smjese. Pečemo 15 tak minuta na 200 C. Na isti način ispečemo još jednu koru!
Fil 1
150 ml mlijeka zagrijemo, pa prelijemo mljevene orahe. Prohladimo, pa dodamo puter izmiksan sa šećerom u prahu. Mutimo mikserom!
Fil 2
Prokuhati 500 ml mlijeka, pa dodamo puding umućen sa 100 ml mlijeka. Gotov puding prohladiti, pa dodati puter sa šećerom u prahu. Izmiksati.
Pečenu koru premazati polovinom 1. fila, Redamo 2 banane i uvijemo u rolat. Na isti način uvijemo i drugi rolat.
Siječemo rolate i poredamo ih umjesto dna kalupa za tortu.
Filujemo polovinom 2. fila.
Preko fila poredamo isječene banane.
Na banane nanesemo ostatak 2. fila.
Zatim poredamo isječene rolate pripremljene od drugog biskvita.
Ohladiti tortu u frižideru. Zatim odkloniti kalup i cijelu tortu premazati umućenim šlagom i posuti ribanom čokoladom.
Izvor: coolinarika.com
Primjedbe
Objavi komentar