VOĆNA TORTA OD JAGODA I LIMUNA

Osvježavajuća i lagana voćna torta od jagoda i limuna! Pogledajte jednostavan recept za vrlo ukusnu tortu slatko kiselkastog okusa!

Sastojci


Biskvit
  • 4 žutanjka
  • 6 bjelanjaka
  • 100 g šećera
  • 80 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 8 žlica tople vode
  • 4 žlice ulja
Krema od limuna
  • 2 žutanjka
  • 100 ml soka od limuna
  • naribana korica 1 limuna
  • 100 g šećera
  • 30 g maslaca
  • 200 ml jogurta
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 1/2 želatine u prahu
Krema od jagoda
  • 500 g svježih jagoda
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 1 1/2 želatina u prahu

Priprema


Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom. Žutanjcima dodajte vodu i ulje pa ih još kratko izmiksajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo, a na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (Ø=28 cm) obložen papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta na temperaturi od 180 °C. Ohlađeni biskvit prerežite tako da dobijete dva jednaka dijela. Žutanjke, procijeđeni limunov sok, naribanu koricu limuna, šećer i maslac stavite u posudu iznad vodene pare i kuhajte 10-15 minuta lagano mješajući pjenjačom dok se krema ne skuha. Kremu izlijte u zdjelicu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Tek kuhana krema biti će u tekućem stanju, ali kad se ohladi stisnut će se. Ohlađenoj kremi od limuna uz lagano miksanje dodajte jogurt pomiješan s tučenim slatkim vrhnjem. U pripremljenu kremu dodajte i otopljenu želatinu pripremljenu prema uputama na pakiranju. Jagode zajedno sa šećerom i vanilin šećerom sameljite u blenderu. Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju i dodajte pireu od jagoda. Kremu dobro izmiješajte pa dodajte tučeno slatko vrhnje. Na podlogu za torte stavite biskvit i oko njega obruč za tortu prekriven masnim papirom kako bi se kasnije lakše odvojio od kreme. Na biskvit nanesite kremu od jagoda i prekrijte tortu drugim biskvitom kojeg premažete kremom od limuna. Tortu prije posluživanja ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se dobro ohladi.

Primjedbe