Osvježavajuća i lagana voćna torta od jagoda i limuna! Pogledajte jednostavan recept za vrlo ukusnu tortu slatko kiselkastog okusa!
Sastojci
Biskvit
- 4 žutanjka
- 6 bjelanjaka
- 100 g šećera
- 80 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 8 žlica tople vode
- 4 žlice ulja
Krema od limuna
- 2 žutanjka
- 100 ml soka od limuna
- naribana korica 1 limuna
- 100 g šećera
- 30 g maslaca
- 200 ml jogurta
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1/2 želatine u prahu
Krema od jagoda
- 500 g svježih jagoda
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 ml slatkog vrhnja
- 1 1/2 želatina u prahu
Priprema
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom. Žutanjcima dodajte vodu i ulje pa ih još kratko izmiksajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo, a na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (Ø=28 cm) obložen papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta na temperaturi od 180 °C. Ohlađeni biskvit prerežite tako da dobijete dva jednaka dijela. Žutanjke, procijeđeni limunov sok, naribanu koricu limuna, šećer i maslac stavite u posudu iznad vodene pare i kuhajte 10-15 minuta lagano mješajući pjenjačom dok se krema ne skuha. Kremu izlijte u zdjelicu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Tek kuhana krema biti će u tekućem stanju, ali kad se ohladi stisnut će se. Ohlađenoj kremi od limuna uz lagano miksanje dodajte jogurt pomiješan s tučenim slatkim vrhnjem. U pripremljenu kremu dodajte i otopljenu želatinu pripremljenu prema uputama na pakiranju. Jagode zajedno sa šećerom i vanilin šećerom sameljite u blenderu. Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju i dodajte pireu od jagoda. Kremu dobro izmiješajte pa dodajte tučeno slatko vrhnje. Na podlogu za torte stavite biskvit i oko njega obruč za tortu prekriven masnim papirom kako bi se kasnije lakše odvojio od kreme. Na biskvit nanesite kremu od jagoda i prekrijte tortu drugim biskvitom kojeg premažete kremom od limuna. Tortu prije posluživanja ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se dobro ohladi.
Primjedbe
Objavi komentar