SLASNA I LIJEPA TORTA

Sastojci :

Kora :

6 belanaca
6 kašika šećera
3 kašike ulja
4 kašike gustina
2 kašike kakaa
1/2 praška za pecivo


Umutite belanca u čvrst sneg pa dodajte šećer i umutite. Smanjite mikser na najslabiju brzinu pa dodajte ulje, gustin i kakao i na kraju prašak za pecivo promešajte samo kratko. Rasporedite ravnomerno u pleh veličine rerne pokriven papirom za pečenje  i pecite otprilike 20 minuta na 180.Ohlađenu koru presecite na 3 uzdužne šnite, dakle ne po debljini, vodoravno, nego horizontalno, na tri duge šnite.


Fil :

6 žumanaca
1/2 mleka
8 kašika šećera
3 kašike vanilin šećera
9 kašika brašna
250 gr. putera


Žumanca umutite sa šećerom i malo mleka ( koje ste oduzeli od onih 1/2 litra ) pa dodajte i brašno, umutite i sipajte u mleko koje je provrelo na pari. Mešajte dok se fil ne zgusne. Zbog veće količine brašna verovatno će se pojaviti krupnije grudve, zato čim skinete fil sa pare, umutite ga mikserom. Puter možete da dodate u vruć krem ili da ga umešate mikserom u hladan. Kako god da uradite, kada sjedinite krem sa puterom, podelite ga na dva dela.


Još :

180-200 ml. kisele pavlake
50 gr. čokolade
100 gr. borovnica ( svežih/smrznutih  ili iz slatka )

 U jedan deo fila umešajte otopljenu čokoladu, a u drugi kiselu pavlaku. 
Prvu šnitu premažite tamnim kremom, pospite je obilno borovnicama, pa prekrijte svetlim filom. Ponovite sa drugom korom, a na treću ne stavljate borovnice već samo tamni pa svetli fil. Tortu pospite rendanom čokoladom ili mlevenim čokoladnim keksom, ili onim čime volite da posipate torte :-).

Primjedbe