Sastojci
- 125 g maslaca
- 1 jaje
- 100 g sitnog šećera
- 2 kašike milerama
- 300 g glatkog brašna
- još 1 dl pekmeza od jabuka
- 1 kašikica mljevenog cimeta
- šaka oraha
- marmelada od dunja
Priprema
1. korak
Maslac otopiti pa ostaviti da se malo ohladi i bude mlak. U zdjeli za mućenje umutiti jaje sa šećerom, pa dodati pripremljeni maslac i mileram. Mutiti pjenjačom i kada se smjesa fino ujednači dodati joj prašak za pecivo zajedno sa brašnom i lagano rukom umijesiti malo mekše tijesto. Podijeliti ga na dva dijela . Jedan ostaviti u zdjeli, a drugi malo doraditi na pobrašnjenoj podlozi i razvaljati ga na veličinu kalupa. Kalup, moj je okrugli 26 obložiti papirom za pečenje pa prebaciti tijesto u njega, poravnati rukama i staviti u zagrijanu rernu na 180 stepeni da se malo zapeče, oko 7minuta.
2. korak
U drugi dio tijesta dodamo pekmez, orahe i cimet i ujednačimo drvenom kašikom. U nedostatku pekmeza od jabuka može poslužiti i pekmez od šipka. Orahe sam grubo isjekla na dasci .
3. korak
Izvadimo koru iz rerne i neka se prohladi 5 minuta pa je namažemo marmeladom od dunja.
4. korak
Drugi dio tijesta poredamo na hrpice po marmeladi, nauljimo malo dlanove i rukama poravnamo pekmezasti dio .
5. korak
Pečemo na 180 stepeni 15 minuta pa smanjimo na 150 još 15 . Gotov kolač ohladimo, isječemo na štanglice i posipamo sa malo šećera u prahu. Mislim da bi bila fina i varijanta sa čokoladnom glazurom umjesto prah šećera.
Napomena: Kolač možemo poslužiti isječen na male štanglice, izgleda kao fini keksići, napraviti čaj i uživati....
Primjedbe
Objavi komentar