LEDENE KOCKE S LIMUNOM I JAGODAMA

Kremasti užitak s jagodama kojeg izvan njihove sezone jednostavno možete zamijeniti ljetnim bobicama kao što su maline, borovnice, ribizli, aronija...

Sastojci


Čokoladni biskvit
  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 3 žlice ulja
  • 3 žlice kakao praha
  • 3 žlice oštrog brašna
Zaljev
  • 200 ml vode
  • 100 g šećera
Krema s jagodama
  • 500 ml mlijeka
  • 2 pudinga od limuna ili kokosa
  • 3 žlice šećera
  • 250 ml vrhnja za šlag (36 % mm)
  • 1 kremfix/šlagfix
  • 8 žlica šećera u prahu
  • 100 g nasjeckanih jagoda
Čokoladna glazura
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice vode
  • 60 g maslaca
  • Priprema


    Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i uljem pa dodajte prosijani kakao i brašno. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
    Biskvitnu smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (20x35 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit pecite cca 20 minuta na 180°C. Čačkalicom isprobajte je li biskvit pečen.
    Vodu i šećer zagrijte do vrenja pa kuhajte 3 minute. Vrući sirup žlicom lagano polijevajte preko toplog biskvita.
    Puding skuhajte u mlijeku uz dodatak šećera pa ohladite.
    Vrhnje za šlag izmiksajte sa šećerom u prahu i šlagfixom (kremfixom), pomiješajte s ohlađenim pudingom pa mikserom dobro sjedinite kremu. Na kraju umiješajte nasjeckane jagode.
    Kremu premažite preko ohlađenog biskvita i prelijte čokoladnom glazurom.
    Za pripremu glazure čokoladu, šećer i vodu zagrijte tako da se čokolada otopi, ali da ne zakuha. Zatim dodajte maslac narezan na listiće i miješajte dok se ne otopi. Kolač prije posluživanja dobro ohladite.
  • Slatki savjet


    Puding kuhajte dok se skroz ne zgusne jer ako ostane rijedak i krema će kasnije biti rijetka.

    Čvrsto izmiksan šlag sjedinite s pudingom tek kada on bude skoz ohlađen. Za ovaj desert preporučamo da koristite vrhnje za šlag s mliječnom masnoćom jer zamjenska biljna vrhnja za šlag neće moći održati čvrstoću kreme na jednak način.

Primjedbe