Kremasti užitak s jagodama kojeg izvan njihove sezone jednostavno možete zamijeniti ljetnim bobicama kao što su maline, borovnice, ribizli, aronija...
Sastojci
Čokoladni biskvit
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 3 žlice ulja
- 3 žlice kakao praha
- 3 žlice oštrog brašna
Zaljev
- 200 ml vode
- 100 g šećera
Krema s jagodama
- 500 ml mlijeka
- 2 pudinga od limuna ili kokosa
- 3 žlice šećera
- 250 ml vrhnja za šlag (36 % mm)
- 1 kremfix/šlagfix
- 8 žlica šećera u prahu
- 100 g nasjeckanih jagoda
Čokoladna glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 3 žlice šećera
- 3 žlice vode
- 60 g maslaca
Priprema
Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i uljem pa dodajte prosijani kakao i brašno. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.Biskvitnu smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (20x35 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit pecite cca 20 minuta na 180°C. Čačkalicom isprobajte je li biskvit pečen.Vodu i šećer zagrijte do vrenja pa kuhajte 3 minute. Vrući sirup žlicom lagano polijevajte preko toplog biskvita.Puding skuhajte u mlijeku uz dodatak šećera pa ohladite.Vrhnje za šlag izmiksajte sa šećerom u prahu i šlagfixom (kremfixom), pomiješajte s ohlađenim pudingom pa mikserom dobro sjedinite kremu. Na kraju umiješajte nasjeckane jagode.Kremu premažite preko ohlađenog biskvita i prelijte čokoladnom glazurom.Za pripremu glazure čokoladu, šećer i vodu zagrijte tako da se čokolada otopi, ali da ne zakuha. Zatim dodajte maslac narezan na listiće i miješajte dok se ne otopi. Kolač prije posluživanja dobro ohladite.Slatki savjet
Puding kuhajte dok se skroz ne zgusne jer ako ostane rijedak i krema će kasnije biti rijetka.
Čvrsto izmiksan šlag sjedinite s pudingom tek kada on bude skoz ohlađen. Za ovaj desert preporučamo da koristite vrhnje za šlag s mliječnom masnoćom jer zamjenska biljna vrhnja za šlag neće moći održati čvrstoću kreme na jednak način.
Primjedbe
Objavi komentar