Sastojci
- 250 g maslaca
- 7 punih kašika šećera u prahu
- 1 jaje
- 7 punih kašika mljevenih oraha ili lješnjaka
- 1 vanilin šećer
- 400 g pšeničnog glatkog brašna
- ~ za filovanje keksića ~
- 150 g čokolade za kuhanje
- 50 g maslaca
Priprema
1. korak
Umutiti maslac sa šećerom i vanilin šećerom, pa smjesi dodati jaje i još malo mutiti. Mljevene orahe istresti u smjesu pa polako sipati brašno. Umijesiti tijesto koje se ne lijepi za ruke, znači ni mekanio ni previše tvrdo. Moguće je da ćete trebati još malo na onih 400g .
2. korak
Tijesto podijeliti una dvije kugle i ostaviti u frižider da odmori na 15 minuta.
3. korak
Odmoreno tijesto oklagijom lagano razvaljamo i modlicom vadimo keksiće.
4. korak
Kekse redamo na pleh obložen papirom i pečemo ih na 180 stepeni sedam do deset minuta tj. da blago požute.
5. korak
Čokoladu sa maslacom otopimo na pari i neka se ohladi. Pečene keksiće spajamo čokoladom, bude taman i keksa i čokolade. Ja sam požurila sa filovanjem pa mi se čokolada nije dobro stegla i samim tim nisam mogla da je stavim dovoljno
Napomena: Meni su ovi keksići odlični uz kaficu, posebno onu jutarnju...
Primjedbe
Objavi komentar