KEKSI SA ČOKOLADOM

još jedni u nizu...... nisu puno slatki i nisu "kruhasti"

Sastojci

  • 250 g maslaca
  • 7 punih kašika šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 7 punih kašika mljevenih oraha ili lješnjaka
  • 1 vanilin šećer
  • 400 g pšeničnog glatkog brašna
  • ~ za filovanje keksića ~
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca

Priprema

1. korak

Umutiti maslac sa šećerom i vanilin šećerom, pa smjesi dodati jaje i još malo mutiti. Mljevene orahe istresti u smjesu pa polako sipati brašno. Umijesiti tijesto koje se ne lijepi za ruke, znači ni mekanio ni previše tvrdo. Moguće je da ćete trebati još malo na onih 400g .

2. korak

Tijesto podijeliti una dvije kugle i ostaviti u frižider da odmori na 15 minuta.

3. korak

Odmoreno tijesto oklagijom lagano razvaljamo i modlicom vadimo keksiće.

4. korak

Kekse redamo na pleh obložen papirom i pečemo ih na 180 stepeni sedam do deset minuta tj. da blago požute.

5. korak

Čokoladu sa maslacom otopimo na pari i neka se ohladi. Pečene keksiće spajamo čokoladom, bude taman i keksa i čokolade. Ja sam požurila sa filovanjem pa mi se čokolada nije dobro stegla i samim tim nisam mogla da je stavim dovoljno

Napomena: Meni su ovi keksići odlični uz kaficu, posebno onu jutarnju...

Primjedbe