HURMAŠICE PUNJENE ČOKOLADOM I ORASIMA


Ljubitelj sam starinskih hurmašica pravljenih sa maslom , ali mislim da i ove mogu zadovoljiti istinske ljubitelje ove slastice,a o onima koji vole čokoladu da ne pričam ....moji su dali visoku ocjenu....


Sastojci

  • ~ tijesto ~
  • 250 g maslaca
  • 2 jaja
  • 2 pune kašike milerama ili domaćeg kiselog vrhnja
  • 2 kašike šećera
  • pola kesice praška za pecivo
  • 500 g glatkog brašna
  • ~ punjenje ~
  • 120 g čokolade za kuhanje
  • 40 g maslaca
  • 150 g mljevenih oraha
  • ~ agda ~
  • 800 g sitnog šećera
  • 600 ml vode


Priprema

1. korak

Dobro umutiti, najbolje drvenom kašikom, omekšali maslac, jaja, šećer i mileram.

2. korak

Izvagati brašno pa ga pomiješati sa praškom za pecivo i polako dodavati u umućenu smjesu, prvo miješati drvenom kašikom pa onda rukom zamijesiti tijesto.Meni je bilo tamam brašna, treba dobiti tijesto koje se ne lijepi za ruke.

3. korak

Fil pripremiti tako da na pari ili u mikrovalnoj otopite čokoladu i maslac pa u to umiješate mljevene orahe.

4. korak

Od tijesta otkidati komade veličine male mandarinice i na rendi ih rastanjiti i puniti pripremljenim filom.Zatvoriti i lagano valjati preko rende da dobijemo šaru i da formiramo oblik hurmašice.

5. korak

Pripremljene hurmašice redati u tepsiju, meni je bio pun pleh od rerne.

6. korak

Peći ih u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni, neka blago porumene.

7. korak

Kada hurmašice stavimo peći, pravimo agdu. Šećer i vodu prokuhamo i onda smanjimo temp. pa neka kuha još 5 minuta. Sklonimo sa vatre Pečene hurmašice izvadimo iz rerne i ostavimo 5-10 minuta, zatim ih zalijemo agdom i to malo po malo, znači par kutljača pa neka upije i tako u dva do tri navrata. KAda zalijete zadnji put i ako vam se učini da ne "piju " dovoljno samo ih vratite u mlaku rernu i neka se tu ohlade i popiju ostatak agde.

8. korak

Dobro ohlađene hurmašice prekrijemo folijom i ostavimo u frižider.

Primjedbe